Hrvatski elektromobil:probna vožnja

Po premijeri na Sajmu u Ženevi, prvi hrvatski automobil na električni pogon predstavljen je novinarima na poligonu AMC na zagrebačkom Mičevcu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.03.2010.

12:04

Default images

Zanimljivo je da električni auto, nazvan XD, proizvodi zagrebačka kompanija “Dok-Ing”, poznata po proizvodnji specijalnih vozila za daljinsko upravljanje za razminiranje, vatrogasne službe i rudarstvo. Međutim, u stvaranju XD-a učestvuju i druge hrvatske kompanije.

Na primer, “Tema” iz Pule razvila je elektromotore snage 45 kW i 600 Nm koji su ugrađeni u prednje točkove, a za šasiju se pobrinula fabrika “Eko-Međimurje”.

XD je dugačak 2,8 metara, a širok i visok 1,7 odnosno 1,6 metara.



Reč je o brzom gradskom elektromobilu, koji će imati dva snažna elektromotora i očekivano ubrzanje do 100 km/h za 7,7 sekundi.

Baterije za XD će se uvoziti, a sa jednim punjenjem može preći do 250 kilometara.

Dizajn prvog hrvatskog elektromobila delo je Igora Jurića, koji je, "primenivši nove tehnologije omogućio njegov završetak u svega tri meseca“.

Po hrvatskim medijima priča se da su kineske autokompanije shvatile prednost "zelenog" mališana i da su već dale konkretne ponude.

Pogledajte sliku sa probne vožnje ovde .

Saznajte više o prvom hrvatskom elektromobilu

Pogledajte više fotografija modela XD u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: