Nissan Leaf

U Yokohami je predstavljen novi Nissanov model Leaf, potpuno električni automobil snage 107 KS, sa nultom emisijom CO2 i mogućnošću da pređe sa jednim punjenjem baterije 160 km.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

16:58

Default images

Serijska proizvodnja električnog Nissana počinje za par meseci, a u prodajnim salonima trebalo bi da se nađe krajem 2010 godine, sa cenom od oko 20 000 eura.

Leaf je neznatno veći od modela Tiida, hečbeka sa petoro vrata kojeg pokreće elektromotor snage 80 kW/107 KS i 280Nm, koji snagu crpi iz litijum-jonskih baterija.
One se mogu puniti iz obične, kućne utičnice sa time da brzo punjenje, do 80% traje samo 30 minuta, dok je za punjenje "do vrha" potrebno 8 sati. Baterije su smeštene ispod nogu putnika, a utičnica se nalazi napred, ispod Nissanovog znaka, ali bez obzira na to, potrebno je imati garažu ili barem 10 metara produžnog kabla da bi punjenje obavili nesmetano.
Leaf sigurno neće osvojiti nagradu za najbolji dozajn, ali sa druge strane, ostao je vrlo prepoznatljiv Nissan. Iako unutrašnjost vozila deluje kao da je iz nekog prototipa, verovatno da će takva i ostati, jer ono što sada vidimo, sa 99-postotnom sigurnošću videćemo i u Nissanovim prodajnim salonima krajem sledeće godine.

Masato Inoue, šef proizvodnje, naglasio je da će ovo biti prvi kompakt pokretan isključivo električnom energijom, i da će biti dostupan širokom krugu korisnika, za svakodnevne potrebe.
Koliko je pažnje posvećeno aerodinamici, govori i činjenica da su prednja svetla posebno oblikovana kako bi preusmerila strujanje vazduha sa bočnih retrovizora, a time je smanjena i buka u vozilu koju stvara takvo strujanje. Još zanimljivija činjenica je da ta ista LED svetla troše čak 90% manje električne energije od standardnih.

U teoriji cela priča zvuči odlično, ali Nissanovi stručnjaci moraće intenzivno poraditi na infrastrukturnoj mreži, zbog problema sa punjenjem baterija. Već su potpisali partnerske ugovore sa kompanijama u Velikoj Britaniji i Portugalu, vladom Japana i pojedinih država SAD-a, sa ciljem što skorijeg početka razvoja električnih "benzinskih" stanica.
Do nedavno su se električni automobili činili kao neka naučna fantastika, a već od sledeće godine će se naći u prodajnim salonima širom sveta.

Piše: Bane Vuković

Pogledajte galeriju fotografija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: