Ford ponudio rivalima svoje patente za EV vozila

Posle Tesla Motorsa koji je 2014. objavio da odustaje od zaštite svojih EV patenata i kompanije Toyota koja je početkom 2015. na sličan način “poklonila” svetu tehnologiju automobila na vodonik, i Ford će omogućiti rivalima pristup tehnologiji hibridnih i električnih vozila - ali uz određenu nadoknadu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

13:38

Default images
Ford Focus Electric (2012)

Poput Tesle i Toyote, Ford je motiv za ovakav potez pronašao u potrebi da se na globalnom nivou ubrza razvoj tehnologije ekološki prihvatljivih vozila.

Američki proizvođač veruje da će deljenjem znanja o vozilima na električni pogon, koje je pohranjeno u njihovim patentima, podstaći razmenu informacija između auto-kompanija i promovisati brži razvoj i primenu budućih pronalazaka u toj oblasti.
Ford ima preko 650 registrovanih EV patenata a podneo je još oko 1.000 zahteva za registraciju novih patentnih rešenja za hibridne i električne automobile.

Samo u 2014. prijavio ih je više od 400, što čini 20 odsto svih podnetih zahteva za registrovanje patenata te kompanije u protekloj godini.
Ford C-MAX Solar Energi Concept (2014)
Među njima su i rešenja kojima će se povećati autonomija vožnje električnih vozila kao i vek trajanja pogonske baterije.

Ford trenutno u svojoj gami ima šest hibridnih i električnih modela: Focus Electric, Fusion Hybrid, Fusion Energi Plug-In Hybrid, C-MAX Hybrid, C-MAX Energi Plug-In Hybrid i Lincoln MKZ Hybrid.

Pročitajte još:

Tesla odustaje od patenata?

Toyota poklanja svetu patente za auto na vodonik

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: