Novi Audi A8 biće opremljen auto-pilotom

U Audiju naporno rade na nasledniku aktuelne top limuzine koji će se na tržištu suprotstaviti Mercedesu S klase. Aduti novog Audija A8 biće nove napredne tehnologije, među kojima je i sistem za vožnju uz pomoć auto-pilota.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

13:08

Default images
Audi Prologue Coupe

Kada 2017. stigne u prodajne salone, novi A8 biće opremljen nizom impresivnih tehnoloških rešenja.

Biće to prvi produkcijski Audi sa sistemom samoupravljajućih vozila, komandama pomoću gestova i organskom LED tehnologijom.
Audi Prologue Coupe
Istovremeno, Audijeva top limuzina će biti prvi model nemačkog proizvođača dizajniran u duhu novog stilskog jezika predstavljenog na konceptu Prologue Coupe.

U razgovoru za britanski magazin Auto Express, tehnički direktor Audija, Ulrih Hakenberg, rekao je da će A8 biti pokazni model na osnovu koga će kompanija proceniti koje tehnologije ima smisla uvoditi i u druge modele.
Audi Prologue Coupe
Sistem upravljanja pomoću auto-pilota koristiće radar dužeg dometa, 12 ultrazvučnih senzora, laserske skenere i video kameru i moći će da u potpunosti kontroliše kretanje automobila do brzine od 60 km/h.

Audi takođe radi i na integraciji OLED tehnologije u displeje u unutrašnjosti vozila, dok će određene komande zadavati pomoću gestova.
Audi Prologue Coupe
Tako će vozač biti u stanju da gestovima kontroliše klimu, audio uređaj, kao i da obavlja telefonske pozive.

Kako je saopštio Volkswagen, u čijem vlasništvu se nalazi i Audi, ova tehnologija biće dostupna i u sledećoj generaciji Golfa.
Audi Prologue
Hakenberg je potvrdio da će novi A8 koristiti električne turbo-piunjače u nekim motorima, a očekuje se i e-tron Plug-In hibridna verzija.

Zahvaljujući MLB mehaničkoj platformi, nova generacija Audijeve luksuzne limuzine biće i do 200 kg lakša od aktuelnog modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: