Honda odlučno ka gorivnim ćelijama

Japanski proizvođač odlučan je da do 2020. godine ostvari masovnu proizvodnju vozila sa pogonom na gorivne ćelije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

09:50

Default images

Tomas Brahman, čovek koji je zadužen za razvoj pogonskih sistema u kompaniji Honda, izjavio je za britanski magazin Autocar da su na korak od serijske proizvodnje vozila sa pogonom na gorivne ćelije.

Prema njegovim rečima, koncept FCV koji je predstavljen 2015. godine je skoro spreman za izlazak na tržište, potrebno je modifikovati još samo nekoliko delova.

Brahman je ujedno najavio i hrabre planove Honde da godišnje proizvede između 500 i 1000 primeraka vozila koja će biti pokretana energijom iz vodonika.

Model zasnovan na konceptu FCV sići će sa proizvodne trake 2016. godine i provobitno će biti namenjen samo japanskom tržištu. Sa jednim rezervoarom goriva automobil će moći da pređe oko 480 kilometara, vreme punjenja rezervoara do vrha biće 3 minuta, dok će iz "izduvnog sistema" izlaziti samo voda.

Iako to nije polje odgovornosti gospodina Brahmana, voleli bismo da čujemo kako izgleda plan za povećanje broja stanica na kojima će moći da se "sipa" vodonik i kom roku planiraju razvoj mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: