Neki novi vetrovi duvaju iz Suzukija

Na aktuelnom ženevskom auto-salonu Suzuki nas je prijatno iznenadio premijerom dva nova pretprodukcijska automobila koji najavljuju buduće serijske modele ovog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

14:02

Default images

Prvi koncept, Suzuki iK-2, je kompaktni hečbek koji se dužinom od 4.023 mm pozicionira između B i C segmenta, dok velikodušnom širinom koja iznosi 1.920 mm prevazilazi svoju klasu. Automobil je visok 1.450 mm, a međuosovinsko rastojanje od 2.520 mm slično je kao kod Suzukija SX4.

Samo na osnovu dimenzija, može se zaključiti da iK-2 ne nudi baš previše mesta za putnike na zadnjim sedištima, a ako Suzuki nešto ne promeni pre serijske proizvodnje, može se očekivati da će i prtljažnik biti skromnih dimenzija poput onog u modelu SX4.
Suzuki iK-2 Concept
Ipak, novi hečbek donosi svež i dinamičan dizajn koji bi trebalo da privuče i mlađe kupce.

Koncept iK-2 značajan je i zbog toga što Suzuki uz njega promoviše novu mehaničku platformu koja je lakša, ali koja ujedno obezbeđuje bolju upravljivost i stabilnost u vožnji, kao i veću bezbednost.
Suzuki iK-2 Concept
Suzuki je najavio i da će zbog racionalizacije i veće efikasnosti u proizvodnji broj platfromi svesti sa postojeće četiri na tri.

Koncept iK-2 donosi još jednu novinu, a to je potpuno novi 1.0 litarski turbo-benzinac sa direktnim ubrizgavanjem nazvan BOOSTERJET. Kompanija nije saopštila njegove performanse, ali je rečeno da je u odnosu na sličnu atmosfersku jedinicu BOOSTERJET ekonomičniji i da raspolaže sa većim maksimalnim obrtnim momentom.

Suzuki je najavio da će serijska verzija koncepta iK-2 stići u evropske prodajne salone 2016. godine.
Suzuki i-M4 Concept
Drugi zanimljiv koncept koji se izložen na štandu japanskog proizvođača u Ženevi je i-M4, mali krosover sa pogonom 4x4, koji je zahvaljujući povišenom odstojanju od zemlje, kako kažu u Suzukiju, "pogodan za sve vrste terena".

Automobil ima savremen dizajn koji nagoveštava kako bi mogla da izgleda spoljašnjost naslednika aktuelnog SUV modela Jimny.

Suzuki i-M4 dugačak je 3.693 mm, širok 1.709 mm, a visok 1.566 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.438 mm.
Suzuki i-M4 Concept
Koncept je postavljen na 18 inčne alu felne i opremljen je pogonom na sva 4 točka.

Automobil dobija snagu od hibridnog pogonskog sistema u čijem srcu se nalazi 1.2 litarski DUALJET benzinski motor, a dodatna efikasnost u vožnji postiže se zahvaljujući regenerativnom sistemu kočenja.

Iako proizvođač nije saopštio kada bi novi krosover mogao da dobije produkcijsku verziju, čini se da je i-M4 kao i iK-2 blizu serijske proizvodnje.

Pogledajte kako je izgledala ženevska premijera Suzikijevih novih konceptnih vozila:



Više fotografija sa ženevskog auto-salona možete pogledati u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal - Sajam u Ženevi 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: