Nemci žele samostalno da razvijaju robotizovana vozila

Nemački proizvođači automobila ne žele da zavise od drugih kompanija, poput Googla, koje takođe rade na tehnologiji "vozila bez vozača". U tome imaju i podršku svoje vlade koja je obećala da će deo autoputa u toj zemlji prilagoditi za testiranje robotizovanih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

10:02

Default images
Mercedes S500 sa autopilotom

Razvoj takozvanih samoupravljajućih ili vozila sa autopilotom poslednjih godina je ubrzan, a proizvođači automobila i druge kompanije intezivirale su testove robotizovanih vozila.

Vlasti pojedinih saveznih država u SAD već su odobrile testiranje prototipova vozila sa autopilotom na javnim saobraćajnicama, a u planu je i izgradnja specijalnih poligona koji će omogućiti simulaciju realnih uslova u vožnji, kako u urbanoj sredini, tako i na autoputu.

U testovima je najdalje otišao Google, koji je najpre počeo da ispituje svoju tehnologiju na modelima Toyote i Lexusa, da bi nedavno predstavio i test vozilo sopstvene izrade.
Prototip samoupravljajuæeg Audija A7
Nemački proizvođači automobila, pre svega Mercedes i Audi, saopštili su da ne žele da zavise od tehnologije drugih kompanija, kao što je Google, a u tome ih podržava i njihova vlada koja planira da prilagodi deo autoputa za testiranje robotizovanih automobila.

Ministar saobraćaja, Alexander Dobrindt, najavio je da će u 2015. deonica autoputa A9, koji povezuje Berlin i Minhen dobiti potrebnu infrastrukturu za testove ovakvih vozila. Osim toga, određene radio-frekvencije u oblasti duž saobraćajnice biće rezervisane samo za potrebe komunikacije između robotizovanih automobila.

Na nedavno završenom Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu Mercedes je izložio koncept robotizovanog vozila budućnosti, dok se Audi demonstrirao domete sopstvene tehnologije samoupravljajućeg automobila.

Pročitajte povezane tekstove o ovoj temi:

Šta da radimo ako je ovo budućnost automobila?
Ko bi kupio robotizovani auto?
Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?
NASA pomaže Nissanu u razvoju robotizovanog automobila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: