Google spremio odgovor na Apple CarPlay

Pametni telefon i multimedijalni uređaj u automobilu uskoro će biti nezamislivi jedan bez drugog, a za to su najzaslužnija dva IT giganta - Apple i Google.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2014.

09:05

Default images

Apple je u martu u Ženevi predstavio CarPlay sistem koji omogućava da iPhone uređaj postane integralni deo multimedijalnog sistema u automobilu.

Vlasnici Ferrarija FF imali su privilegiju da prvi počnu da koriste CarPlay u svojim vozilima, a kada se početkom 2015. u prodaji nađe novi Volvo XC90, to će moći da učine i kupci ovog SUV modela.

Mreža proizvođača automobila u čijim modelima će biti dostupan sistem CarPlay sve se više širi. Apple je obelodanio partnerstvo sa 30-ak automobilskih marki, među kojima su veliki premijum brendovi Mercedes, BMW i Audi, ali i najveći svetski proizvođač automobila, Toyota, zatim Ford, Peugeot-Citroen i mnogi drugi.

Na povezanost u automobilima računa i Google sa sopstvenim proizvodom - Android Auto. Koncept je isti kao kod Apple-a, svoj smartfon uređaj možete povezati sa automobilom, displej će se preseliti na komandnu tablu, a sve komande zahtevaju ili jedan dodir ili se izdaju glasom.

Android Auto će takođe uskoro biti na raspolaganju u modelima brojnih svetskih auto-marki, a Google je za demonstraciju ovog sistema odabarao jednog od svojih partnera, korejsku Kiju i model Soul:



Google je najavio da će Android Auto biti dostupan od 2015, a među prvima će moći da ga koriste vozači Hyundai Sonate.

Ugovor o saradnji do sada je potpisan sa 30-ak proizvođača automobila, uključujući i Ford, kao i auto-marke iz Volkswagen, Renault-Nissan i FIAT-Chrysler grupacija, dok na spisku još uvek nema Toyote, Mercedesa i BMW-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: