"Car sharing" deljenje automobila i u Beogradu

Beograd će uskoro dobiti novi vid prevoza, koji već postoji u mnogim evropskim gradovima - car sharing. U pitanju je iznajmljivanje automobila na kraće vreme, a vozilo se preuzima i ostavlja posle vožnje na rezervisanim parking mestima koja se nalaze na određenim lokacijama u gradu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

11:45

Default images

Sistem car sharing uspešno funkcioniše u mnogim evropskim zemljama i gradovima a pogodan je za one koji ne žele, ili nemaju uslova da poseduju lični automobil, ali imaju potrebu da ga povremeno koriste.

Dovoljno je da korisnik dođe u agenciju i postane član kluba, a onda na raspolaganju ima 30 automobila raspoređenih po celom gradu.

Kako smo saznali, cena jednog sata vožnje automobila iznosiće 1.000 dinara, a pola sata 550 dinara. U cenu je uračunato i potrošeno gorivo, a korisnika će uvek sačekati auto koji ima dovoljno goriva, tako da vozač neće morati da vrši dopunu rezervoara ni pre, ali ni posle obavljene vožnje.

Da biste koristili car sharing, potrebno je da se najpre registrujete preko interneta, a putem aplikacije na smartfonu može se rezervisati termin vožnje i otključati automobil.

Ukoliko ste vožnju, pre nego što ste seli u automobil, rezervisali na sat vremena ili manje, na pola sata, zvučni signal će vas upozoriti na to da se približava kraj vožnje. Posle upozorenja na smartfonu ćete moći da vidite i gde je najbliži parking na koji možete da ostavite svoj automobil, kako ne biste vozili duže nego što treba i platili više.

Taksisti smatraju da im ovaj vid prevoza nije konkurencija, jer vožnja od aerodroma do centra grada, duga dvadesetak kilometara, košta samo pet evra više nego sat u car sharingu, a pritom, kako kažu, ne morate razmišljati o parkiranju.

Pogledajte video prilog o sistemu car sharing u Beogradu:



U cenu zakupa je uračunato i osiguranje vozila, a servis car sharing počeće sa radom početkom decembra.

Izvor: B92, Al Jazeera Balkans

Pročitajte kako sličan sistem funkcioniše u Amsterdamu, gde se za car sharing koriste automobili na električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: