Da li će se u budućnosti automobili trkati bez vozača?

Suštinu koncepta automobilskih sportskih takmičenja čine trkačke performanse vozila i veština vozača. Da li bi trke automobila uopšte imale smisla ako iz jednačine izostavimo čoveka koji upravlja vozilom?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.10.2014.

09:33

Default images

Mnogi proizvođači automobila rade na tehnologiji samoupravljajućih vozila koja će se u budućnosti koristiti u svakodnevnom saobraćaju. Među njima je i Audi koji planira da primeni sistem ograničene autonomne vožnje 2016. godine u sledećoj generaciji modela A8.

Kako bi pokazao javnosti koliko je napredovao u razvoju ovih sistema, Audi se odlučio za demonstraciju koja se razlikuje od uobičajenih test vožnji samoupravljajućih vozila.

Nemački proizvođač opremio je Audi RS7 auto-pilotom i izvezao ga na stazu u Hokenhajmu gde je ovaj automobil pokazao svoje mogućnosti bez vozača, pri brzinama koje se postižu na trkama.

Demonstracija je održana u nedelju, uoči završne trke nemačkog DTM šampionata, a robotizovani automobil kretao se brzinama i do 240 km/h.

Pogledajte detalje iz vožnje Audija RS7 na stazi Hokenhajm:



Audi je na ovaj način pokazao da tehnologija autonomne vožnje ne mora da bude ograničena samo na manje, putne brzine, već da je efikasna i pri maksimalnim brzinama koje sportski automobili razvijaju na trkačkoj stazi.

Iako se RS7 provezao stazom na kojoj osim njega nije bilo više automobila, sledeća faza u razvoju auto-pilota mogla bi da uključi i druga robotizovana vozila koja bi se istovremeno kretala po pisti i takmičila između sebe.

Tako je test vožnja Audija RS7 otvorila je i jedno hipotetičko pitanje - da li ćemo u budućnosti biti svedoci automobilskih trka bez vozača i koliko bi takva takmičenja uopšte imala smisla?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: