Građanin zaustavio i legitimisao saobraćajnu patrolu

Kada čitamo vesti o lošoj situaciji u saobraćaju ili o tome šta saobraćajna policija planira da uradi u nameri da tu situaciju poboljša, retko kada ćemo naići na pozitivne komentare jer mnogi čitaoci osećaju nepravdu zbog toga što se prema njihovim rečima ni saobraćajci ne pridržavaju propisa.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

12:59

Default images

Primeri ovakvih stavova su brojni, a neke koje smo nasumično pronašli možete naći u vesti da policija počinje da kažnjava svoje kolege kao i u vesti o pojačanoj kontroli saobraćaja.

Bez sumnje, najbolji način da se izbegne bilo kakvo neprijatno iskustvo sa saobraćajcima je da se pridržavate propisa i da imate tehnički ispravno vozilo.

Ovo je naravno lakše reći nego uraditi jer je potrebna zaista velika količina novca za domaće prilike, veoma dobro planiranje i organizacija, kao i živci debljine čeličnih sajli za lift. Svako ko želi da vozi po propisima postaje potencijalna žrtva necivilizovanih učesnika u saobraćaju koji automobil koriste pre svega za obeležavanje teritorije a zatim da stignu na svoje odredište. Problemi i poteškoće su brojni, najbolje je da ih ne otvaramo u ovom konkretnom slučaju.

Ipak, mnogi naši čitaoci koji su imali probleme sa nasilnicima na drumovima osećaju da nema koga da ih zaštiti i da stane prostacima na put.

Jedan čovek sa kamerom u ruci, u državi Vašington je odlučio da zaustavi neobeleženo policijsko vozilo, da legitimiše policajca koji upravlja tim vozilom zbog sumnje da je prekršio zakon.

Prema zakonu ove države, policija ne sme da vrši patrolu u neobeleženim vozilima. Jedan od razloga, koje navodi autor snimka, je taj da vozači ne mogu uvek da budu 100% sigurni da su ih zaustavili pravi policajci, a ne kriminalci koji se predstavljaju tako.

Zanimljivo je posmatrati i interakciju između vozača i policajca, kako su u stanju da saslušaju jedan drugog i da objasne svoje stanovište. Policajac je čak pristao i da se legitimiše "za kameru" posle izvesne doze ubeđivanja.

Možda je najzanimljiviji trenutak u čitavoj situaciji taj u kojem policajac shvata da može biti uhapšen za prekršaj koji je napravio. Izgleda kao da je do tog trenutka mislio da se ne može naći iza rešetaka i da je iznad zakona.

Posle utvrđenog prekršaja, autor snimka je rekao policajcu da ga neće prijaviti šerifu, ukoliko prestane da krši zakon, odnosno ako vrati vozilo u stanicu.

Neki mogu da kažu da autor snimka nema pametnija posla ili da ga čeka težak period jer će ga posle ovakvog poteza redovno zaustavljati patrole na svakom ćošku.



Njegova poruka je malo značajnija od toga jer poziva svoje sunarodnike da traže odgovornost od nadležnih organa za svoje postupke, kao i da poštuju Zakonom i Ustavom zagarantovana prava građana.

Neizbežno pitanje na kraju nije da li je ovaj čovek izuzetno hrabar ili izuzetna budala već - kako biste vi prišli policajcu i rekli mu da krši zakon?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: