Košta 845.000 dolara, a povlače ga zbog serijskog kvara

Izgleda da ni kupci modela koji za svoje vozilo izdvoje gotovo milion dolara više ne mogu da budu sigurni da se voze u tehnički ispravnom i bezbednom automobilu. Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA), naložila je Porscheu da povuče pet primeraka modela 918 Spyder zbog mogućeg serijskog kvara na zadnjoj osovini.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

10:22

Default images

Ova objava usledila je nakon što je Porsche tokom nedavnih ekstremnih testova izdržljivosti automobila na stazi Nardo u Italiji otkrio slabu tačku na svom top modelu.

Utvrđeno je da bi u najgorem slučaju zbog neispravnosti zadnje osovine vozač mogao da izgubi kontrolu nad vozilom, što je posebno opasno kada je reč o sportskom automobilu projektovanom za velike brzine i jurnjavu trkačkom stazom.

Porsche je uočio problem još krajem juna kada je na jednom od testnih vozila otkazala zadnja osovina. Automobil je zatim transportovan u laboratoriju nemačke kompanije gde su izvršena dodatna ispitivanja zbog kojih je u julu 2014. privremeno obustavljena isporuka modela 918 Spyder kupcima, kako bi se ispitali svi proizvedeni primerci.
Porsche 911 GT3
Vlasnici kojima su vozila pre toga isporučena obavešteni su o problemu telefonom, i upozoreni da dok kompanija ne izvrši inspekciju njihovog automobila ne voze svoj 918 Spyder velikim brzinama na stazi.

Porsche je saopštio da je osim pet primeraka sa američkog tržišta opozivom obuhvaćeno još 45 automobila širom sveta. Sva sporna vozila će biti pregledana u servisu (neki primerci su već ispitani), a neispravan deo po potrebi zamenjen.

Najnoviji opoziv usledio je samo nekoliko meseci posle skandala sa modelom Porsche 911 GT3, kada je kompanija zbog dva požara na vozilima i serijskog kvara bila prinuđena da zameni motore na 785 već proizvedenih i isporučenih automobila.
Koenigsegg Agera
Porsche 918 Spyder nije jedini superautomobil kod koga je u poslednje vreme utvrđen mogući fabrički nedostatak.

Tako je kompanija Koenigsegg nedavno morala da sa američkog tržišta povuče jedan primerak modela Agera zbog relativno marginalnog problema sa signalnom lampicom sistema za praćenje pritiska u gumama.

Pročitajte: Rizikuje li Porsche da izgubi ekskluzivnost i kvalitet?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: