MUP: Stop za neodgovorne vozače u blizini škola

Policija se neće zaustaviti samo na apelima i upozorenjima vozačima da budu pažljivi i uspore u zonama škola. Kako je najavio Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, povodom početka školske godine tokom septembra sprovodiće se pojačana kontrola saobraćaja u blizini svih škola.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

12:01

Default images

Stefanović je poručio da će se više nego do sada obratiti pažnja na bezbednost u saobraćaju, naročito kada je reč o zaštiti najmlađih.

On je prilikom promovisanja novog Pravilnika o bezbednosti dece, koji daje ovlašćenja školama da urede saobraćaj oko njih, precizirao da će se u narednih mesec dana postaviti radari za merenje brzine vozila, kao i da će policajci kontrolisati pešačke prelaze ali i sve druge elemente iz bezbednosti saobraćaja u blizini škola.

"Pored edukacije o saobraćaju koja se sprovodi u školama, želimo da kroz pojačanu kontrolu pokažemo da nećemo tolerisati bahate vozače i divljačku vožnju", rekao je Stefanović.

Novi pravilnik, koji stupa na snagu 3. septembra i koji je donet po ugledu na mnoge evropske zemlje predviđa da direktori škola mogu da se obrate direktno policijskim upravama, ali i omogućava roditeljima da učestvuju u povećanju bezbednosti dece.

"Mislimo da je ovo veoma važna akcija. Hoćemo da postignemo da ni jedno dete ne strada i zato apelujem na vozače da uspore zbog bezbednosti svih učesnika", istakao je Stefanović.

Podsećamo, brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h smatra se "opraštajućom brzinom" za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu u trenutku kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne udar u dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

Za prekoračenje brzine u zoni škole predviđena kazna i do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: