Bežični punjači za električna vozila već od 2017?

Prva produkcijska vozila sa bežičnim punjačima baterija mogla bi da budu predstavljena 2017. godine, najavili su iz kompanije Qualcomm koja radi na toj tehnologiji.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

11:37

Default images

Električni i hibridni "plug-in" automobili u budućnosti će koristiti bežične punjače za dopunu pogonskih baterija. Smatra se da ovakva vrsta punjača ima više praktičnih i estetskih prednosti u odnosu na punjenje baterija pomoću kabla.

Najpre, smanjuje se mogućnost da vandali oštete kablove i drugu opremu za punjenje dok je automobil parkiran na javnoj površini. Takođe, s obzirom da se instalacije za indukcioni bežićni punjač nalaze ispod zemlje, punjač je vizuelno moguće zamaskirati tako da izgleda poput običnog šahta na ulici ili parkingu.

U kompaniji Qualcomm koja razvija tehnologiju indukcioni bežićnih punjača, očekuju da bi u roku od tri godine ovakvi punjači mogli da postanu realnost na ulicama gradova.

"Razgovaramo sa svim velikim kompanijama koje proizvode električne automobile i od nekih od njih već smo primili zahtev za proizvodnju određenog broja punjača", izjavio je potpredsednik Qualcomma, Entoni Tompson.

Očekuje se da će zbog visokih troškova proizvodnje, upotreba bežičnih punjača u početku biti ograničena i da će biti ponuđena kao doplatna opcija tek na nekim luksuznijim električnim i hibridnim "plug-in" modelima.

Ipak, Tompson očekuje da će ze desetak godina na tržištu dominirati bežični punjači.

Qualcomm je omogućio da se na BMW-u i8 koji će se koristiti kao "safety car" u električnoj Formuli E baterije pune bežičnim putem.

Ranije su uvođenje ove tehnologije u svoje modele najavili Toyota i Volvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: