Smanjili dozvoljenu brzinu, povećao se broj nesreća

Smanjenje maksimalne dozvoljene brzine trebalo bi barem u teoriji da doprinese povećanju bezbednosti saobraćaja. Najnoviji primer iz Velike Britanije pokazuje da čak ni u zemljama sa razvijenom saobraćajnom kulturom samo ograničavanje brzine nije dovoljno da bi se smanjio broj nesreća.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

08:42

Default images

Britanske vlasti ograničile su brzinu na nekim delovima putne mreže u toj zemlji na 32 km/h (20 milja na sat) kako bi se povećala bezbednost saobraćaja. Međutim, prvi rezultati ove mere su poražavajući.

Umesto da se broj nesreća na tim deonicama smanji, on je u odnosu na isti period 2013. porastao. Broj teških saobraćajnih nesreća povećan je za čak 26% dok je broj udesa sa lakšim posledicama porastao za 17%.

Sa druge strane, u istom periodu opao je broj nesreća na putevima na kojima je zadržano ograničenje brzine od 48 km/h (30 milja na sat) i 64 km/h (40 milja na sat).

"Vlasti treba da razmisle o efikasnosti mere ograničenja brzine na 32 km/h", izjavio je Sajmon Best iz organizacije Institute of Advanced Motorists (IAM) koja je sprovela ovo istraživanje.

"Na sve više deonica postavljaju se znaci kojima se brzina ograničava na 32 km/h, a to ne daje očekivane rezultate kada je reč o bezbednosti saobraćaja", dodaje on.

Best smatra da nije dovoljno samo postaviti znak kojim se brzina dodatno ograničava, jer će se vozači uglavnom i dalje ponašati kao da je maksimalna brzina ostala 48 km/h, koliko je ranije iznosilo ograničenje na toj deonici.

Rezultati istraživanja pokazuju da i u zemljama sa razvijenom vozačkom kulturom nije dovoljno računati samo na svest vozača da će poštovati propise i saobraćajne znakove, već da je potrebno sprovesti i dodatne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: