Dizelaši nepoželjni u centru Londona

Vlasnici automobila sa dizel motorima uskoro će za ulazak u uži centar Lonodna morati da plate dodatni porez od oko 10 funti (12,6 evra), ukoliko predlog gradonačelnika, Borisa Džonsona, dobije "zeleno svetlo".

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2014.

11:45

Default images

U tom slučaju vozači dizelaša bi na već postojeću dnevnu taksu, koja iznosi 11,5 funti (14,5 evra), plaćali gotovo isto toliku sumu da bi svojim automobilom mogli da uđu u uže gradsko jezgro radnim danom od 7 do 18 časova.

Cilj ovog predloga je da se smanji zagađenje vazduha, koje je u Londonu trenutno iznad propisanih graničnih vrednosti, piše britanski Gardijan.

Džonsonov plan je deo ambicioznog programa borbe protiv zagađenja u Londonu, poznatijem kao "Zona ultra niske emisije štetnih gasova (ULEZ)". Planom je predviđeno da do 2020. godine centralni London postane zona u kojoj je tokom radnog vremena dozvoljeno kretanje isključivo vozilima sa nultom ili minimalnom emisijom štetnih gasova.

"Morate imati porez koji će napraviti razliku. Moramo da poboljšamo kvalitet vazduha", rekao je Džonson i dodao da se o visini dodatne takse još uvek raspravlja.

"Imamo velike probleme sa kvalitetom vazduha u Londonu, poput mnogih drugih velikih gradova širom sveta, imamo ljude koji prerano umiru, i kršimo evropske smernice", zaključio je Džonson.

Od plaćanja dodatne takse, prema njegovim rečima, jedino će biti izuzeta dizel vozila koja ispunjavaju nove evropske standarde, dok će vlasnici automobila sa starijim benzinskim motorima, koji su prvi put registrovani pre 2006. godine, takođe morati da plaćaju ovaj porez.

Vozači automobila za ulazak u uži centar Londona već plaćaju taksu koja je u junu povećana za 15% i koja iznosi 11,5 funti dnevno.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: