Predstavljen novi Mercedes Vito

Nakon nove V klase koja je imala premijeru početkom 2014, Mercedes je predstavio i novu generaciju svog multifunkcionalnog lakog komercijalnog vozila srednje veličine - modela Vito.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

19:06

Default images

Za one koji su upoznati sa dizajnom Mercedesa V klase, novi Vito ne donosi izneneđanje u pogledu spoljašnjosti.

Stilski elementi viđeni na putničkoj V klasi preneti su i na praktični Vito, a dva modela dele istu platformu.
Kao i da sada, kupcima će biti ponuđene brojne verzije sa različitim dužinama i konfiguracijama karoserije.

Maksimalna nosivost vozila iznosi 1.369 kg, a novi Mercedes Vito biće dostupan u varijantama od 4.895 mm, 5.140 mm i 5.730 mm dužine. U ponudi će se naći teretna, poluteretna i putnička varijanta.
Osim modela sa zadnjim pogonom, na raspolaganju je i verzija sa prednjim, ali i sa pogonom na sva 4 točka.

Prednji pogon će se koristiti u najlakšem i najjeftinijem modelu u gami, dok je varijanta sa pogonom na zadnje točkove namenjena za vozila koja prenose teži teret ili vuku prikolicu.

Vito sa pogonom na sva 4 točka namenjen je zahtevnijim uslovima vožnje i kretanju po neravnim i neasfaltiranim putevima.
Mercedes je dosta pažnje posvetio bezbednosti putnika. Novi Vito u svim verzijama opremljen je disk-kočnicama, adaptivnim ESP sistemom i, u zavisnosti od verzije, poseduje do osam vazdušnih jastuka uključujući i kompletnu bočnu zaštitu za putnike u sva tri reda sedišta.

Svi modeli standardno su opremljeni Crosswind Assist sistemom koji stabilizuje kretanje vozila u slučaju snažnih udara bočnog vetra i Attention Assist uređajem koji upozorava ako se kod vozača javi umor.
Standardan je i sistem za očitavanje i praćenje pritiska u gumama, dok su kao opcija dostupni Active Parking Assist, Lane Keeping Assist i Blind Spot Assist.

Uz doplatu moguće je dobiti i Intelligent Light sistem koji obuhvata LED oborena i dnevna svetla, dok duga svetla imaju funkciju usmeravanja svetlosnog snopa u krivinama.
Mercedes Vito sa prednjim pogonom dobija snagu od četvorocilindričnog 1.6 litarskog dizelaša koji u modelu 109 CDI proizvodi 88 ks (65 kW), a u verziji 111 CDI raspolaže sa 114 ks (84 kW).

Model sa pogonom na zadnje točkove opremljen je četvorocilindričnim dizel motorom zepremine 2.15 l. Na raspolaganju su varijante Vito 114 CDI sa 136 ks (100 kW), Vito 116 CDI sa 163 ks (120 kW) i Vito 119 BlueTEC čiji motor razvija 190 ks (140 kW).
Motori su standardno povezani sa šestobrzinskim manuelnim menjačem, osim kod modela Vito 119 BlueTEC koji je opremljen sa sedmobrzinskim automatskim menjačem. Automatik je dostupan kao opcija i na modelima Vito 114 CDI i Vito 116 CDI.

Servisni interval novog Mercedesa Vito iznosi 40.000 km ili dve godine, što je doprinelo smanjenju troškova održavanja vozila.
Prodaja će početi najpre u Nemačkoj, u oktobru, dok će novi Vito u ostalim evropskim zemljama biti ponuđen nešto kasnije.

Cena za osnovni model, teretni 109 CDI "panel van", na nemačkom tržištu iznosi 17.990 evra, bez PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: