Mask: Povećaćemo autonomiju elektromobila na 800 km

Osnivač i izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, izjavio je da će automobili ovog proizvođača vrlo brzo biti u mogućnosti da sa jednim punjenjem baterija pređu i do 800 km, ali da će to povećati cenu vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

08:53

Default images

Iako model Tesla S opremljen baterijama od 85 kWh teoretski može da pređe i do 480 km, što se smatra odličnom autonomijom za jedan elektromobil, Mask nije zadovoljan.

On kaže da će u godinama koje slede iz fabrike Tesla Motorsa izaći automobil sa autonomijom kretanja od 500 milja (805 km). Prema njegovim rečima, cilj kompanije je razvoj nove tehnologije baterija koja će to učiniti mogućim.

Mask je za Auto Express potvrdio da će četvrti model kompanije, Tesla III, biti jeftiniji (oko 35.000 dolara), ali da će zbog toga imati i manji radijus kretanja od oko 200 milja (322 km).

Sa druge strane, vlanicima modela Tesla Roadster biće omogućeno da povećaju autonomiju kretanja unapređenjem postojećih baterija na 400 milja (644 km).
Tesla Roadster
Na pitanje šta misli o samoupravljajućim vozilima o kojima se sve više govori i piše, Mask je bio prilično rezervisan.

On veruje da ljudiima treba olakšati upravljanje automobilom, ali i omogućiti da i dalje uživaju u vožnji.

Mask smatra i da je čovek u stanju da u određenim nepredviđenim situacijama u saobraćaju bolje reaguje od kompjutera.

Zbog svega toga Tesla Motors će se fokusirati na razvoj i proizvodnju pristupačnih električnih automobila koji će biti lakši i ugodniji za vožnju, ali koji neće imati previše autonomnih sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: