Počela proizvodnja električnog Mercedesa B klase

Nemačka kompanija pokrenula je u fabrici Rastatt serijsku proizvodnju svog prvog modela na struju koji će se masovno izrađivati. Mercedes se na taj način uključio u nadmetanje na tržištu premijum električnih automobila gde ga kao glavni suparnik očekuje BMW i3.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

10:14

Default images

Mercedes B klase Electric Drive vizuelno se gotovo ne razlikuje od standardne verzije ovog modela.

Za razliku od BMW-a koji je svoj i3 razvio od nule, kao potpuno novi model, kompanija iz Štutgarta pristupila je problemu praktičnije. Mercedes je iskoristio već postojeći model kako bi skratio period od predstavljanja prototipa, do početka serijske proizvodnje, ali i smanjio troškove razvoja i proizvodnje.

Automobil za pogon koristi elektromotor snage 180 ks (132 kW) koji razvija 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta i koji omogućava da ovaj Mercedes B klase od 0 do 100 km/h ubrza za 7,9 s. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h, kako bi automobil imao veći radijus kretanja.
Jedna od najbitinijih karakteristika za ovu vrstu vozila jeste autonomija kretanja sa jednim punjenjem baterija, a ona kod Mercedesa B klase prema fabričkim podacima iznosi 200 km, zahvaljujući litijum-jonskim baterijama od 28 kWh, koje proizvodni Tesla Motors.

Poređenja radi, BMW i3 pogonjen je elektromotorom od 170 ks (125 kW), a vozaču je na raspolaganju 250 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje iz mesta do stotke potrebno mu je 7,2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 150 km/h. BMW tvrdi da i3 sa jednim punjenjem baterije može da pređe između 130 i 160 km.

Mercedes još uvek nije saopštio koliko će vremena biti potrebno da bi se dopunile baterije na automobilu, kao ni njegovu cenu. Predviđeno je da prve isporuke počnu u narednih nekoliko meseci, najpre kupcima u SAD, nakon čega će se Mercedes B klase Electric Drive naći u prodaji u Nemačkoj i odabranim evropskim tržištima.

Saznajte više o BMW-u i3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: