BMW Serije 4 Coupe

BMW je objavio tehničke detalje i fotografije Coupe modela nove Serije 4. U odnosu na koncept koji je predstavljen u januaru 2013. na auto-salonu u Detroitu, serijska verzija očekivano ima nešto uzdržaniji dizajn.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

09:02

Default images

Iako je za Coupe i Cabriolet verzije BMW ustanovio potpuno novu Seriju 4, novi model ima prepoznatljive vizuelne karakteristike sedana Serije 3.

Farovi, maska hladnjaka i hauba izvedeni su iz limuzinske verzije, dok je dizajn prednjeg branika autentičan iako nije prenaglašen kao kod koncepta.
BMW je odustao i od prethodnog rešenja zadnjeg dela vozila, pa zadnji branik sada ima znatno konvencionalniji izgled.

Umesto širokog otvora u njegovom donjem delu u kome su se nalazili veliki pravougaoni završeci izduvnog sistema, na serijskoj verziji modela Serije 4 Coupe sada je tu klasičan zadnji branik sa okruglim profilom izduvnih cevi.
Silueta automobila ima karakterističnu padajuću liniju krova koju smo već videli na konceptu, a razlike između dva vozila su najučljivije u obliku spoljnih retrovizora i pragova.

Pogledajte video snimak vožnje modela BMW Serije 4 Coupe:



BMW Serije 4 Coupe dugačak je 4.638 mm, i duži je za 26 mm od odlazećeg Coupea Serije 3. Međutim, međusosovinsko rastojanje povećano je za čak 50 mm, tako da sada iznosi 2.810 mm.

Automobil je porastao i u širinu i to za 43 mm (na 1.825 mm), dok je visina manja za 16 mm nego ranije i iznosi 1.362 mm.
U BMW-u kažu da su uz sve to uspeli da smanje masu automobila za 45 kg u poređenju sa njegovim prethodnikom.

Pogledajte detalje unutrašnjosti novog BMW-ovog Coupea:



Kupcima će biti ponuđena četiri paketa opreme: Sport, Modern, Luxury i M Sport paket. Sport konfiguracija biće vizuelno prepoznatljiva po sjajnim, crnim detaljima uz sportski podešeno oslanjanje i 18 inčne alu felne sa karakterističnim dvostrukim kracima.

Za Luxury paket odabrani su hromirani ukrasni detalji, kožna sedišta i elementi od lakiranog drveta u kabini, dok će M Sport konfiguracija dobiti aerodinamične dodatke, posebno sportsko oslanjanje, snažnije kočnice i 18 inčne alu felne i enterijer u M stilu.
U početku će kupci moći da biraju između dva benzinska i jednog dizel motora. Slabiji BMW 428i Coupe biće opremljen 2.0 litarskim četvorocilindričnim turbo-punjenim benzinskim motorom sa 180 kW/245 ks i 345 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snažniji, BMW 435i Coupe pogonjen je 3.0 litarskim šestocilindrašem koji razvija 225 kW/306 ks i 406 Nm. Dizel verzija, BMW 420d Coupe, imaće ispod haube motor snage 135 kW/184 ks.

Snaga će se standardno prenositi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog manuelnog menjača, dok će kao opcija na raspolaganju biti i osmostepeni automatski menjač.
Dva pomenuta benzinska modela biće od početka prodaje ponuđena u verzijama sa BMW-ovim xDrive pogonom na sva 4 točka.

Izbor modela kasnije će biti proširen sa još jednim benzincem, osnovnom verzijom 420i, kao i sa dva snažnija dizelaša, modelom 430d i 435d.

U BMW-u kažu da novi Coupe ima poboljšane vozne karakteristike u odnosu na prethodnika, što se posebno ogleda u preciznosti upravljanja i agilnosti u vožnji. Inženjeri nemačkog proizvođača uspeli su da postignu idealni raspored mase po osovini - 50:50.
Očekuje sa da će BMW Serije 4 Coupe imati premijeru na salonu automobila u Frankfurtu, u septembru, a u prodajne salone stići će početkom oktobra 2013. godine.

Kada je reč o dizajnu, BMW Serije 4 svakako donosi napredak i osveženje u odnosu na odlazeći Coupe Serije3. Pojedini ljubitelji BMW-a možda će zameriti bavarskom proizvođaču da nije imao hrabrosti da zadrži određena stilska rešenja sa Concepta, dok će drugi biti zadovoljni konvencionalnijim izgledom automobila.

Pročitajte više o konceptu BMW-a Serije 4 Coupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: