BMW na auto-salonu u Parizu

Na Sajmu automobila u Parizu, BMW je predstavio koncept studije osmišljene da učine korak napred kada su u pitanju mobilnost u budućnosti, uživanje u vožnji i održivost alternativnih pogona. Proširen je izbor modela, motora i unapređenja na serijama 1 i 3, a prikazan je i osveženi BMW Serije 7.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2012.

16:30

Default images

Svetsku premijeru imao je koncept BMW Active Tourer sa plug-in hibridnim pogonskim sistemom, koji uključuje i novi BMW-ov trocilindrični motor. Kuriozitet je da je u pitanju prvi automobil nemačke kompanije koji ima pogon na prednjim točkovima.

Koncept Active Tourer prethodiće serijskom modelu koji će najverovatnije imati oznaku Serija 1 GT, a deliće istu platformu sa sledećom generacijom MINI-ja.
BMW Active Tourer Concept
Kako kažu u BMW-u, Active Tourer je zamišljen kao MPV vozilo koje u sebi kombinuje “komfor i prostranu, funkcionalnu unutrašnjost, sa dinamičnim performansama u vožnji i izraženim stilskim karakteristikama eksterijera.”

Automobil je dugačak 4.350 mm, širok 1.835 mm, visok 1.560 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.670 mm.

BMW je želeo da koncept ostavi snažan utisak na sve posetioce sajma u Parizu, tako da je na Active Tourer instalirao 20 inčne alu točkove, dok se na vrhu vrata prtljažnika, u produžetku krova, nalazi se veliki spojler.
BMW Active Tourer Concept
U kabini, koja je u izrazito svetlim nijansama, dominiraju materijali od kože i i drveta, i narandžasto ambijentalno osvetljenje. Vozaču je dostupan i “head-up” displej pomoću kojeg se na vetrobranskom staklu projektuju osnovni podaci sa instrument table.

Ukupna snaga hibridnog sistema iznosi 190 ks, što omogućava da automobil do 100 km/h ubrza za manje od 8 sekundi, dok je makismalna brzina 200 km/h. U BMW-u kažu da je prosečna potršnja ovog koncepta 2.5 litara/100 km, a emisija CO2 manja je od 60 g/km.

Ako se kreće isključivo na električni pogon, automobil je u stanju da pređe 30 km, pre nego što se litijum-jonske baterije potpuno isprazne.
BMW 335i M Performance
Druga generacija BMW-a Serije 1 sa 3 i 5 vrata već je prisutna na evropskom tržištu, dok je u Parizu predstavljena Serija 1 sa xDrive pogonom na sva četiri točka. Prvi modeli koji će moći da se pohvale ovim pogonom biće 120d i M135i.

Jedan od noviteta koje BMW izlaže na pariskom auto-salonu jeste poslednja generacija ConnectedDrive multimedijalnog sistema, koji se sastoji od nove satelitske navigacije, novog iDrive Touch sistem i LTE mobilnog interneta.

U francuskoj prestonici premijeru ima i skuter BMW C Evolution. Kako kažu u BMW-u, reč je o prototipu električnog skutera koji zadovoljava najviše zahteve vozača kada je reč o agilnosti i radijusu kretanja sa jednim punjenjem baterije.
BMW 335i M Performance
BMW je predstavio i restilizovanu Seriju 7, sa selektivnom izmenom u dizajnu enterijera i eksterijera. Najupečatljiviju vizuelnu promenu donose opciona „full LED“ svetla.

Značajno poboljšanje može se osetiti u tehnologiji vožnje. Izmedju ostalog, svi modeli sada imaju osmostepeni automatski menjač kao standardni deo opreme, a potrošnja goriva i emisija gasova snižena je do 25%, u zavisnosti od jačine motora.

Efikasnost BMW Serije 3 sedan naglašena je poboljšanjem motora. Reč je o novom BMW-u 316i koji je opremljen 1.6 litarskim motorom nove generacije sa 4 cilindra i TwinPower Turbo tehnologijom. Osim njega tu je i štedljivi BMW 320i EfficientDynamics Edition.

Na auto-salonu u Parizu prikazani su i novi BMW M Performance paketi koji nude prošireni izbor dodataka za BMW Serije 1 sa 3 vrata i BMW Touring Serije 3, a dostupni su od jeseni 2012. godine.

Pogledajte galeriju fotografija BMW-a sa sajma u Parizu.

Više informacija o premijerama na sajmu automobila u Parizu možete pročitati u našem Specijalu.

Pročitajte više o konceptu BMW Active Tourer.

Pročitajte o BMW-u Serije 1 sa pogonom na 4 točka.

Pročitajte o redizajniranom BMW-u Serije 7.

Pročitajte o električnom skuteru BMW C Evolution.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: