Stvorene bakterije koje prave naftu

Kompanija pod imenom LS9 razvija bakteriju za proizvodnju goriva. Započelo se sa industrijskim kvascem, odnosno „nepatogenim izdancima E. coli“, gde je redizajniran njen DNK da bi proizvela drugu vrstu otpada.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2008.

09:00

Default images

Sirova nafta sa molekularnog aspekta nije daleko od masnih kiselina koje su produkt kvasca ili E. coli tokom fermentacije, tako da mala izmena DNK čini da se umesto masnih kiselina proizvodi gorivo, tzv. „Oil 2.0“.

Mikroorganizmi mogu biti hranjeni različitim „namirnicama“, od kukuruza, brazilske šećerne trske, kalifornijske žitne slame do drvenog otpada. Rezultat je isti, sirovo gorivo koje je gotovo spremno za upotrebu. Ono što je još važnije je da nema negativnih posledica oličenih u povećanoj emisiji CO2.

Doduše, verovatno će proći poprilično vremena dok ovaj projekat ne uđe u industrijske razmere, ali ideja se ne čini lošom.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: