BMW GINA - budućnost automobila

BMW je predstavio dugo očekivani koncept GINA koji svojom spoljašnošću i dizajnom pomera granice automobilske industrije i menja našu viziju sportskih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2008.

12:00

Default images

GINA Light Visionary Concept, kako se zove novi BMW-ov koncept, predstavlja zaista inovativan način i korak napred u razmišljanju bavarskih inženjera

Koncept GIMA u stvari predstavlja zanimljivu viziju sportskog roadstera, koji bi u doglednoj budućnosti mogao da zameni nekadašnji BMW Z8.

Da bi smanjili broj komponenti na ovom automobilu, inženjeri su odlučili da ne koriste standardne delove karoserije kao što su bočni paneli, hauba, vrata, krov i poklopac haube.
Futuristički dizajn je najkonzervativnije na ovom modelu. GINA koncept nema klasične karoserijske elemente, tj. ima, ali oni nisu od lima, plastike, pa ni od kevlara, nego od elastičnog materijala koji se prostire na ramu kao koža.

I tu nije kraj, elementi karoserije su pokretljivi, pa se npr. motorni prostor otvara tako što se otvori "prorez" na sredini haube uz pomoć električnih i elektro-hidrauličnih komandi.
Zahvaljujući ovoj "koži" farovi ovog koncepta se ponašaju kao oči, dok su ugašeni "kapci" su zatvoreni, kad ih upalite oni se otvore.

Naravno koncept GINA još je prilično daleko od serijske proizvodnje, pa ne znamo kako će se njeno "telo" ponašati u svakodnevnoj upotrebi, ali sigurni smo da Chris Bangle zna...

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: