Porsche kupuje akcije Volkswagena

Nadzorni odbor Porschea dao je "zeleno svetlo" tom nemačkom proizvođaču luksuznih automobila da preuzme većinski paket akcija u kompaniji Volkswagen za oko 10 milijardi evra.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2008.

11:00

Default images

Odbor direktora ovlastio je kompaniju sa sedištem u Štutgartu da poveća svoj udeo u najvećem evropskom proizvođaču automobila Volkswagenu sa nešto ispod 31, na više 50 procenata, saopštio je Porsche.

"Naš cilj je da formiramo jednu od najinovativnijih i najefikasnijih automobilskih grupacija, koja će biti u stanju da odgovori na sve veće izazove međunarodne konkurencije", izjavio je izvršni direktor Porschea Vendelin Videking.
Videking je rekao da če Porsche za taj korak tražiti odobrenje nadležnih organa za konkurentnost, ali je upozorio da će biti potrebno do šest meseci da bi takva odluka bila doneta. Kada se to desi, Porsche će imati većinski paket akcija u Volkswagenu, kazao je on i dodao da kompanija nema projekat udruživanja s Volkswagenom, već da će samo raditi zajedno "u okviru novog i kolegijalnog partnerstva".

Akcije Porschea skočile su tri odsto pošto je vest objavljena, a porasle su i akcije Volkswagena, i to 1,95 dosto, na 152,91 evra.

Povećanje udela u Volkswagenu na 50 procenata koštaće kompaniju Porsche oko 10 milijardi dolara, imajući u vidu sadašnju cenu Volkswagenovih akcija.
Porsche je u junu 2007. godine potrošio 5,8 milijardi evra da bi povećao glasačka prava u Volkswagenu na 30,6 odsto i još tada je stavio do znanja da ima novca i za preuzimanje većinskog paketa.

Porsche ima oko 12.000 zaposlenih, u poređenju s 330.000 u Volkswagenu i proizvodi oko 100.000 vozila godišnje, u odnosu na 6,2 miliona Volkswagenovih.

Odluka Porschea objavljena je istog dana kada je Volkswagen objavio da je preuzeo većinski paket upravljačkih prava u švedskom proizvođaču kamiona Scania, što su analitičari ocenili kao stvaranje uslova za moguće udruživanje s nemačkom kompanijiom MAN, čime bi se formirao najveći evropski konzorcijum za izradu komercijalnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: