Prius prvi u maratonu čiste vožnje

Model Toyota Prius nadmašio je pet drugih atomobila koji koriste čiste tehnologije u maratonskom ispitivanju koje je organizovalo nemačko automobilsko udruženje ADAC.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2008.

15:00

Default images

Prosečna potrošnja goriva Toyote Prius bila je 5,8 litara na 100 kilometara, uz emisiju štetnog ugljen-dioksida od 119 grama po kilometru, što je znatno bolje od rezultata njenih rivala, prenela je agencija DPA.

U ispitivanju, koje je uključilo više od 300 kriterijuma, učesvovali su i Škoda Octavia RS TDI, hibridna Honda Civic, VW Touran Ecofuel, Ford Focus FFV i Subaru Outback Ecomatic.

Svako od testiranih vozila prešlo je više od 20.000 kilometara.
Vozila Prius i Honda Civic, oba s hibridnom tehnologijom, opisana su kao "aktuelni pobednici" zbog toga što je benzin dostupan svugde, a hibridna tehnologija je uspešno funkcionisala, posebno u uslovima gradske vožnje.

Kontrolori ADAC-a, međutim, kažu da nema idealnog koncepta za sve situacije, a da individualne navike vozača igraju značajnu ulogu u izboru idealne tehnologije za vožnju.

Ako kao gorivo koristite prirodni gas (CNG), tečni petrolej gas (LPG) ili etanol, neophodno je da pažljivo planirate duže putovanje evropskim putevima, budući da pumpe za ove vrste goriva ne postoje svugde.

Automobil Touran, koji koristi CNG, ima prednosti samo ako u blizini postoje pumpe prirodnog gasa i ako rade tokom dana.

Servisnih stanica LPG za Subaru Outback mnogo je više, ali je potrošnja tog goriva veća nego kada se koristi benzin, pa se gubi pozitivan efekat smanjenja ugljendioksida
Automobil Ford Focus imao je 40 procenata veću potrošnju etanola nego benzina, pa kada su u pitanju troškovi nije imao prednosti nad benzinskim vozilom. Ekološka prednost etanola je, osim toga, pod znakom pitanja kada se on proizvodi od poljoprivrednih sirovina, kao što je kukuruz, smatra ADAC.

Druga generacija proizvodnje etanola od fabričkih ostataka još je godinama daleko, smatraju ispitivači.

Škoda Octavia turbo dizel sa 200 konjskih snaga izabrana je na testu kao najčistiji dizel automobil, s prosečnom potrošnjom od 6,8 litara na 100 kilometra.

Po emisiji štetnih gasova Octavia se našla na drugom mestu, iza Priusa.

U okviru akcije za očuvanje životne sredine B92 će za svoje potrebe godinu dana koristiti Toyotu Prius.

Pročitajte detaljan test modela Prius na našem sajtu automobila u rubrici Vozili smo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: