VW Golf šeste generacije na putu

VW Golf šeste generacije trebalo je da u prodajne salone stigne u 2008. godini, ali je plasiranje na tržište odloženo do 2009. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2007.

14:00

Default images

Razlog odlaganja izlaska Golfa šeste generacije jeste dolazak novog šefa Martina Winterkorna, koji je zahtevao temeljnu reviziju svih planova vezanih za buduće modele. Prototipovi su pušteni “u promet”, tako da je razvoj novog VW-ovog favorita došao u svoju finalnu fazu.

Najveće promene su se desile na prednjem delu, a Golf VI će deliti smernice dizajna sa budućim Sciroccom što uključuje “nos”, prednju svetlosnu grupu i naglašene odbojnike. Bočni profil je dobio uzdižuću liniju koja je naglašena kroz oštriji zadnji deo. Masivni C stubovi naglašavaju tipičnu “golfovsku” robusnu pojavu.

Zadnji prepust je minimalan što doprinosi sportskom profilu, mada je zaobljena karoserija donela više prostora u kabini, posebno na zadnjoj klupi.
Golf VI će biti dostupan u verziji sa troje vrata i praktičnoj varijanti u vidu karavana, mada potonji neće stići na tržište pre 2010. godine.

Ispod površine MkVI Golfa se nalazi identična platforma kao kod aktuelnog modela, ali po izvorima iz kompanije, rešenje oslanjanja na zadnjoj osovini će biti pojednostavljeno. Postojeći multi-link uz to što donosi dodatno proizvodno vreme kao rezultat ima i veću cenu. Nova geometrija zadnjeg trapa će omogućiti značajno smanjenje troškova bez uticaja na sjajne vozne osobine i upravljivost.
Detalji u vezi sa motorizacijom još uvek nisu potvrđeni, ali će na čelu sigurno biti 1,4 litarski TSI benzinac koji će doći u verzijama sa 120, 148 KS, i 168 KS. Najjači od tri je pojačan i turbopunjačem i „superchargerom“. Perjanica sa oznakom GTI će biti još moćnija, sa TSI motorom zapremine 2,0 litre.

Jedini atmosferski agregat u ponudi će biti 3,2 litarski V6 koji će se naći u modelu R32. Ljubitelji dizela će tradicionalno biti zadovoljni sa izborom koji će biti obogaćen 2,0 litarskim common rail TDI-om iz Tiguana.

Oficijelno predstavljanja će legenda iz C klase imati u septembru 2008. godine na Auto salonu u Parizu.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: