Održan četvrti skup ljubitelja BMW-a

Kao što smo blagovremeno najavili, 14. maja održan je četvrti skup ljubitelja vozila marke BMW. Na samom početku treba reći da je broj posetilaca prevazišao i najsmelije prognoze. Prolećni skup, po procenama organizatora, posetilo je blizu 3 hiljade zaljubljenika u vozila bavarskog proizvođača. Za razliku od prethodnih okupljanja, već na prilasku kompleku Šumica sve je bilo puno automobila.

foto: Igor Pejović

Automobili

Izvor: B92

Subota, 20.05.2006.

20:28

Default images

Program manifestacije otpočeo je izložbenim delom u kom su učesnici ponosno prikazivali svoja vozila. Kako to već biva, podignute haube mamile su pažnju, a najčešće postavljena pitanja spadaju u čistu klasiku: "koliko ima kubika, koliko konja, iz kog modela je motor?.."
postrojavanje divizije E36 na zrenjaninskoj pisti
Parkiralište motela "Šumce" bilo je pokriveno pretežno modelima serije 3, popularnom "kockicom" E30 i modelom E36. Na asfaltnom polju, bilo je prisutno svega 3 kabrioleta i 3 karavana. Ove činjenice govore dosta o našoj kupovnoj moći kao i o preovlađujućoj filozofiji sa kojom se BMW još uvek kupuje kod nas. BMW se kupuje zbog užitka u vožnji, vozila za sezonsku upotrebu još uvek nisu u širokoj modi, kao i to da oni koji imaju mogućnosti da sezonce sebi priušte, nisu videli poziv za ovo druženje kao interesantan.
demonstracija moæi zadnje vuèe – dim spaljenih guma i tragovi na asfaltu
Glavna atrakcija bile su demonstracije drifta u spontanoj režiji ljubitelja mirisa spaljene gume. Za svako vozilo one su trajale sve dok se iz gustog dima nisu videle varnice koje su skakale sa armature u bliskom kontaktu sa asfaltom. Iako su vozila serije 5 plenile svojom pojavom, ograničen prostor dozvolio je manjim primercima serije 3 da se više razmašu i njihovim vozačima da podignu veću prašinu sa asfalta. Projektili u vidu kamenčića koji su tom prilikom lansirani sa podloge, učinili su smelim gledaocima iz prvih redova ovaj događaj nezaboravnim.
zrenjaninci se pokazali kao dobri domaæini – vlasnici najlepših automobila
I dok su okupljeni ljubitelji pogledima istraživali izložena vozila, 4 šarmantne promoterke delile su glasačke listiće za ocenu izgleda vozila. Pravo da iskažu svoj sud imali su svi prisutni, a naknadnim brojanjem glasova odlučeni su pobednici. Ovoga puta bili su to tri 325-ce karoserijske varijante E36. Po izboru posetilaca, za najlepši automobil izabran je BMW Heđi Jožefa, na drugom mestu je bio BMW Momirov Ernesta, dok je Raca Jovan srećni vlasnik trećeplasiranog vozila - kako se ispostavilo, sva trojica iz Zrenjaninskog kluba! Pošto su žitelji banatske prestonice definitivno bili najbrojniji, organizator je odlučio da, kao dobar domaćin, nagrade dodeli vlasnicima najbolje plasiranih gostujućih automobila.
èelo defilea – 117 vozila u koloni impresioniralo je žitelje banatske prestonice
Po završenom izboru za najlepši automobil, organizator je formirao dugačku kolonu učesnika koju je činilo 117 vozila. Defile BMW-a gradskim ulicama trajao je gotovo sat vremena i bio praćen pogledima brojnih zatečenih prolaznika. Na kraju vožnje, učesnici defilea našli su se ponovio u Šumicama i tamo nastavili prijatno druženje.
spretnom koordinacijom, organizator je uspeo da vozila kolone održi na okupu
Treba reći da je zahvaljujući uspešnoj realizaciji, skup uvršten u program turističke organizacije opštine Zrenjanin. Koliko god ovo predstavljalo uspeh za organizatore, isto nameće i obavezu održavanja skupa dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ovogodišnji jesenji skup je planiran za kraj septembra, odnosno početak oktobra.
krstarenje okolinom Zrenjanina pružilo je moguænost i za bržu vožnju
Ostaje samo žal što stariji primerci nisu viđeni u većem broju. Prisustvo oldtajmera pružilo bi mogućnost da se slikovito sagleda evolucija, interesantni razvojni put koji je BMW prešao. Zapravo, svi prisutni automobili napustili su proizvodne hale posle 70-ih godina, pa su tako posetioci ostali uskraćeni pojave modela kao što su nekad popularna 2002-ka ili legendarna Iseta koja je BMW vratila sa ruba propasti.
lepo vreme najviše je prijalo promoterkama u prelepom crnom kabrioletu
Na kraju sve pohvale zrenjanincima za načinjen podvig – njihov BMW klub pokazao se dostojnim organizator ove manifestacije. U nadi da će se i ljubitelji ostalih marki okupljati na sličnim skupovima širom naše zemlje, ostavili smo stari Bečkerek sa lepim uspomenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: