Da li će Tesla "sahraniti" Ford, kao iPod Sony Walkman?

Kako se pojavi neka vest o novom uspehu i napretku Tesle, tako paralelno se postavlja pitanje održivosti tradiconalnog sistema poslovanja koje forsira Ford i njegovog opstanka.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

14:20

Da li će Tesla
Ford F-150 Raptor

Nakon višemesečnog mučenja Tesla je u drugoj polovini ove godine konačno uspostavila kontinuitet proizvodnje i postala prvi proizvođač koji je prodao 100.000 električnih automobila u jednoj godini u SAD.

To je uticalo i na vrednost kompanije pa je Tesla nakon BMW nadmašila i drugog nemačkog giganta Daimler.

S obzirom da skoro svi prozvođači polako fokus prebacuju na električne automobile, pa čak i Volkswagen najavljuje da će samo do 2026. razvijati konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem, Amerikanci se pitaju kada će i Ford da učini isto i prestane da se oslanja samo na kamionete kada je u pitanju profit.

To pitanje se sve češće ponavlja kako se na tržištu pojavi neki novi električni pikap, a bliži se i trenutak kada će Tesla lansirati svoje lako komercijalno vozilo.

Mnogi misli da će Tesla vremenom "ubiti" Ford, a jedan od njih je vlasnik kompanije Sharper Image, Ričard Telhajmer.
Tesla pickup
Kao i mnogi vlasnici Tesla automobila, a on ih je imao četiri, često kritikuje kompaniju, ali objektivno sagledava situaciju s obzirom na lično iskustvo.

"Sećam se kada je Šharper Image počeo da prodaje prvi Apple iPod. Bio je to revolucionarni proizvod koji je promenio industriju i okončao vladavinu Sony Walkmana, iako mnogi analitičari i veterani industrije to nisu očekivali", kaže Telhajmer.

Jedan od njih je Bob Luc, nekadašnji direktor Forda, Chryslera i General Motorsa, koji je u septembru izjavio da je Tesla "krenuo ka groblju", a za Ilona Maska rekao da je "fin čovek koji ipak ne zna kako se vodi automobilska kompanija".

Za Telhajmera prednost Tesle je očigledna – trenutni obrtni momenat, klimatske pogodnosti, mreža superpunjača.

Postavlja pitanje da li će Ford, čiji profit u potpunosti zavisi od kamioneta (F-150 je ubedljivo najprodavaniji model u SAD), biti prisutan u industriji za pet godina.
Rivian R1T
Ako nešto može to da predvidi, to je vrednost kompanije na berzi, a pad vrednosti Fordovih akcija u poslednjih pet godina ukazuje da će se naći pred velikim izazovom.

U međuvremenu, Tesla, prvi novi proizvođač automobila u SAD od osnivanja Chryslera 1925. sada nadmašuje u prodaji mnoge tradicionalne gigante industrije.

Talhajmer nije jedini koji najavljuje olujno vreme u Fordu, vlasnik finansijske kompanije Hyperchange Galileo Rasel smatra da bi Ford trebalo da kupi Rivian kako bi osigurao svoju budućnost.

I on smatra da bi novi električni modeli kamioneta mogli značajno da utiču na Fordov profit, a upravo je Rivian obeležio Sajam automobila u Los Anđelesu sa električnim pikapom i SUV-om kojim je najavio bitnu ulogu na tržištu u skorijoj budućnosti.

Analitičari veruju da ako relativno skoro ne ponudi EV verziju F-150, Ford bi mogao da prođe kao Sony Walkman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: