U planu nova Toyota Celica, MR2?

Japanski proizvođač uskoro će početi proizvodnju nove generacije modela Supra, a na pomolu je povratak bar još jednog sportskog modela iz prošlosti ove kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

10:55

U planu nova Toyota Celica, MR2?
Toyota MR2

Novoj Toyota Supri mogli bi u budućnosti da se pridruže i nova Celica ili MR2. To je nedavno nagovestio jedan od glavnih inženjera na projektu nove Supre, Masajuki Kai, piše Road and Track.

"Želimo nazad Celicu, želimo nazad MR2", kazao je Kai novinarima prilikom testiranja Toyote Supre.

On je tom prilikom objasnio da je odluka da se najpre obnovi model Supra doneta na osnovu ispitivanja tržišta jer je utvrđeno da je najveća tražnja za jednim takvim sportskim automobilom.

"Sada kada je Supra spremna za proizvodnju, otvara se mogućnost da obnovimo i modele Celica i MR2".
Toyota Celica
Kai je kazao da ništa još nije definitivno odlučeno, ali je nagovestio da bi buduća Celica mogla da ima pogon na sva 4 točka. Sa druge strane, MR2 bi najverovatnije zadržao nekadašnju konfiguraciju sa centralno postavljenim motorom i zadnjim pogonom.

Ipak, Toyota tek treba da pripremi studiju izvodljivosti za eventualne nove sportske modele, kako bi se videlo da li su oni uopšte isplativi.

Kai je podsetio da se sportski modeli proizvode u relativno malim serijama i da samo mali deo komponenti dele sa putničkim vozilima iz masovne produkcije.

Jedno od rešenja za pojeftinjenje proizvodnje i isplativost buduće Celice ili MR2 jeste da se Toyota udruži sa nekim drugim proizvođačem, kao što je to bio slučaj sa modelima GT86 (saradnja sa kompanijom Subaru) ili nova Supra (saradnja sa BMW-om).

Toyota je modele Celica i MR2 prestala da proizvodi sredinom 2000-tih. Celica, koja je bila popularnija među kupcima, izrađivala se od početka 1970-tih, a MR2 od sredine 1980-tih.
Toyota MR2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: