"99% kineskih 'ubica Tesle' će nestati"

Jedna kineska investiciona kompanija smatra da će u auto-industriji opstati samo jedan odsto kineskih start-ap kompanija za električna vozila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

20:15

NIO ES8 (Foto: NIO)

Partner NIO Capital tvrdi da su ogromni troškovi osnivanja kompanije za EV vozila od nule glavni razlog zašto će 99% njih propasti.

Ova kompanija se nalazi upravo iza istoimenog start-apa NIO koji ima oko 15.000 rezervacija za svoje vozilo SUV klase ES8, koji je konkurent američkom Tesli, ali upola jeftiniji.

"To je vrlo komplikovan sistem koji zahteva apsurdne investicije ogromne grupe ljudi kako bi se napravio automobil od nule. Zbog toga, nivo opstanka ovih EV start-apova će biti vrlo mali", rekao je jedan od direktora NIO Capitala Ian Žu.

Više od polovine prodatih električnih automobila završilo je u Kini, zbog čega ni ne iznenađuje što mnogi pokušavaju da se uključe u ovaj segment auto-industrije.
NIO ES8 (Foto: NIO)
Međutim, konkurencija će značajno da se pojača narednih godina jer veliki evropski proizvođači poput BMW, Mercedesa i Volkswagena ulažu milijarde dolara u svoj EV sektor, a fokusirali su se upravo na Kinu.

Osim toga, sve dodatno otežava i aktuelni trgovinski rat između SAD i Kine, koji je prema Žuu velika prepreka razvoju svetske ekomonije ali i tehnologije.

"Ako se nastavi ili eskalira, odložiće komercijalizaciju inteligentnih električnih automobila i usporiti globalne napore da se unapredi saobraćajna bezbednost i efikasnost", kaže Žu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: