Kritikuju Uber: Da niste isključili Volvoov sistem...

Uberov samovozeći test automobil, Volvo XC90, možda ne bio usmrtio ženu koja je prelazila ulicu u martu u Arizoni, da je u funkciji bio originalni elektronski sistem švedskog proizvođača za izbegavanje sudara i prepreka na putu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

11:40

Kritikuju Uber: Da niste isključili Volvoov sistem...
Foto: Uber

Podsećamo, u nesreći koja se dogodila 19. marta u Tempi u Arizoni poginula je žena koja je prelazila ulicu van pešačkog prelaza, kada ju je udario SUV koji Uber koristi za testiranje tehnologija "automobila bez vozača".

Mediji su tada preneli da je to prvi put da je neka osoba nastradala kao pešak u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je učestvovao jedan samovozeći automobil.

Tragedija se dogodila uprkos tome što je testni Volvo XC90 bio opremljen Uberovim sistemima autonomne vožnje, koji su projektovani da spreče ovkve situacije, dok se na mestu vozača nalazila žena zadužena da nadgleda vožnju i preuzme komande u slučaju opasnosti.

Nakon nezgode, Uber je privremeno povukao sva autonomna test vozila sa ulica Arizone, ali i drugih velikih gradova u SAD i Kanadi u kojima vrši ova testiranja, uključujući San Francisko, Pitsburg i Toronto.

Nekoliko meseci kasnije, Uber je u poptunosti obustavio ovaj test program u Arizoni.

Lokalne vlasti i američki Nacionalni savet za bezbednost saobraćaju (NTSB) odmah su započeli istragu nesreće, a u preliminarnom izveštaju koji je objavljen u maju navedeno je da su senzori na automobilu detektovali pešaka, ali da sistem nije aktivirao automatsko kočenje vozila.

Istražitelje je još više zabrinuo podatak da je Uber na test vozilima Volvo XC90 isključio originalni sistem za sprečavanje sudara i izbegavanje prepreka na putu, kojim je inače opremljen ovaj model švedskog proizvođača.

U izveštaju o ovoj nesreći, koji je nedavno objavio američki Osiguravajući institut za bezbednost na putevima (IIHS), navodi se da je moguće da do udesa uopšte ne bi došlo da je Volvoov sistem bio aktiviran.

"Mislim da bi, da je bila uključena, tehnologija koju poseduje Volvo XC90, sprečila nesreću i sačuvala život pešaka", izjavio je Dejvid Zabi iz IIHS-a za Automotive News.

"Ako neko, kao što je to Uber, želi da razvija tehnologiju koja zaista treba da učini naše puteve bezbednijim, onda najpre treba da se uveri da koristi najbolje sisteme za izbegavanje sudara koji su dostupni", dodao je on aludirajući na to da Volvoov sistem nije bio aktivan tokom test vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: