Najveći američki sajam seli se iz zime u leto?

Salon automobila u Detroitu, koji se tradicionalno održava u januaru, trebalo bi od 2020. da bude organizovan u junu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

13:04

Najveći američki sajam seli se iz zime u leto?
Foto: Newspress

Proteklih meseci pojavile su se informacije da organizatori sajma u Detroitu, koji važi za najznačajniju manifestaciju tog tipa na severnoameričkom kontinentu, planiraju da promene datum održavanja ove automobilske izložbe.

Jedan od glavnih razloga za promenu termina odnosi se na nepovoljne vremenske prilike koje vladaju u ovom gradu na severu SAD u januaru.

Zbog niskih temperatura i snega, organizatori nisu u mogućnosti da tokom trajanja sajma deo aktivnosti izmeste na otvoren prostor, van sajamskih hala, i tako prošire sadržaje i privuku više posetilaca.

Spekulisalo se da će novi termin održavanja auto-salona biti u junu ili oktobru. Kako saznaje Automotive News, odluka je pala na jun, a uskoro se očekuje i zvanična potvrda vesti.
Foto: Newspress
Ukoliko se ispostavi da je ova informacija tačna, Detroit će popuniti prazninu u kalendaru velikih svetskih sajmova i "uskočiti" između onih prolećnih i prvog jesenjeg koji se održava u Parizu ili Frankfurtu (u zavisnosti da li je parna ili neparna godina).

Aktuelni januarski termin nije povoljan za Detroit iz još jednog razloga. Poslednjih godina, veliku konkurenciju ima u sajmu elektronike Consumer Electronics Show (CES) koji se takođe održava u januaru, ali nedelju dana ranije.

Ova manifestacija organizuje se u Las Vegasu i u poslednje vreme postala je privlačna za proizvođače automobila koji na CES-u predstavljaju nove, napredne tehnologije u svojim vozilima.

Kako je elektronika sve više zastupljena u auto-industriji, uključujući tu i električne pogonske sisteme, pojedini proizvođači odabrali su upravo Las Vegas za svetsku premijeru svojih novih modela.
Foto: Newspress
Organizatorima sajma u Detroitu svakako nije odgovarao ni previše zgusnut raspored auto-salona na severnoameričkom kontinentu, s obzirom da se sajam u Los Anđelesu, koji postaje sve značajniji, održava krajem novembra, a sajam u Čikagu već u februaru.

Sa druge strane, postavlja se pitanje da li je i jun pravi termin, jer promotivne aktivnosti u automobilskoj industriji najčešće utihnu početkom leta, kako zbog sezone godišnjih odmora, tako i zbog toga što je prerano za predstavljanje modela za narednu godinu, a prekasno za lansiranje automobila koji su planirani za tekuću godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: