Bregzit ugrozio 40.000 radnih mesta Jaguar Land Rovera

Kompanija čiji se proizvodni pogoni uglavnom nalaze na Ostrvu, upozorila je vlast u toj zemlji da će 40.000 radnika biti suočeno sa rizikom od gubitkom posla ukoliko Velika Britanija nakon Bregzita ne osigura bescarinski trgovinski sporazum sa EU.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

12:35

Bregzit ugrozio 40.000 radnih mesta Jaguar Land Rovera

Iako je već godinama u vlasništvu indijskog Tata Motorsa, Jaguar Land Rover (JLR) je najveći proizvođač automobila na Ostvru, jer je većina fabrika locirana u Velikoj Britaniji.

S obzirom da ta država, koja je na referendumu iz 2016. odlučila da napusti Evropsku uniju, još nije uredila trgovinske odnose sa EU nakon Bregzita, JLR je upozorio da će u slučaju negativnog ishoda i uvođenja carina na britansku robu biti suočen sa dodatnim nametima koji bi mogli da iznose čak 1,2 milijardi funti (1,35 milijardi evra) godišnje.

JLR očekuje od britanske vlade da im pruži određene garancije da će se pregovori sa EU završiti sporazumom koji će omogućiti da se britanska roba u Uniju i dalje prodaje bez carine.

To bi, kako kažu u kompaniji, unelo mir u domove 40.000 njihovih radnika zaposlenih u fabrikama na Ostrvu, ali i dodatnih 260.000 koji rade u kooperantskim firmama. U suprotnom, u slučaju negativnog ishoda pregovora sa EU, JLR bi bio prinuđen da zatvori svoje pogone u Britaniji i izmesti proizvodnju u druge zemlje.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: