Koji auto bi mogao da obori rekord Porschea na Ringu?

Aston Martinov hiperautomobil Valkyrie mogao bi da nadmaši rekordno vreme koje je na nemačkoj stazi zabeležio trkački Porsche 919 Hybrid Evo, smatra šef Red Bulovog F1 tima Kristijan Horner.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.07.2018.

11:56

Koji auto bi mogao da obori rekord Porschea na Ringu?

Timo Bernhard obišao je u Porscheovom automobilu krug na legendarnoj stazi Nirburgring Nordšlajfe za 5 minuta i 19,55 sekundi, čime je oborio rekord iz maja 1983. koji je iznosio 6 minuta i 11,13 sekundi.

Kada su direktora ekipe Red Bul pitali da li bi njihov F1 bolid mogao da nadmaši rekord koji je postavio Porsche 919 Hybrid Evo, on je odbacio tu mogućnost navodeći da je Porscheov trkački automobil već bio ubedljiviji od automobila Formule 1 na stazi Spa.

"Zato smatram da F1 bolid ne bi mogao da bude bolji od Porschea 919 Hybrid Evo ni na Nirburgringu. Ali znam ko bi mogao da ga ugrozi – trkačka verzija modela Aston Martini Valkyrie bila bi pravi kandidat za novi rekord", kazao je Horner.
Trkačka verzija hiperautomobila Valkyrie razvijena je upravo u saradnji sa Red Bulom. Ovaj automobil trebalo bi da ima masu od oko 1.000 kg i hibridni pogon sa 1.100 ks, u čijem srcu je V12 agregat.

Prvi prototip biće spreman krajem leta, kaže Horner, a unapred je rasprodat kontigent od 25 planiranih vozila.

Prvi čovek Aston Martina, Endi Palmer, ranije je najavio da će Valkyrie biti brz na stazi Silverstone kao i bilo koji bolid Formule 1. Spekuliše se da će ovaj automobil pri maksimalnoj brzini generisati silu prijanjanja (downforce) od čak 1.816 kg.

Krajnji cilj je da trkački Aston Martin Valkyrie bude superiorniji na stazi od rivala, kao što je Mercedes-AMG Project One, koji takođe koristi F1 tehnologije, uključujući i pogonski sistem.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: