Hyundai demantuje glasine: Ne kupujemo FIAT

Južnokorejski gigant Hyundai oglasio se povodom glasina da bi mogao da kupi italijansko-američku grupaciju Fiat Chrysler Automobiles (FCA).

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 03.07.2018.

16:00

Hyundai demantuje glasine: Ne kupujemo FIAT

Hyundai je zvanično demantovao te spekulacije u kojima se navodi da bi kompanija iz Seula mogla da postane većinski vlasnik jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.

"Takve glasine su bez ikakvih osnova", rekao je portparol Hyundai korporacije Majkl Stjuart.

Međutim, automobilska javnost nije ubeđena i smatra da ovaj demanti ne znači i to da Hyundai nije zainteresovan za taj scenario.

Spekuliše se da južnokorejski gigant samo čeka da padne vrednost akcija FCA grupacije, a to se očekuje nakon što Serđo Markione zvanično napusti kormilo italijansko-američke kompanije sledeće godine.

Vrednost FCA na berzi je trenutno 18,89 dolara, što je značajan skok u odnosu na 11,07$ od pre tačno godinu dana.

Poslednje glasine o spajanju Hyundaija i FCA dolaze iz azijskih medija koji su citirali neimenovane izvore o planovim dva giganta.

Ukoliko bi se spajanje dogodilo, nova alijansa bi postala najveći proizvođač automobila na svetu sa 11,5 miliona jedinica godišnje. Nadmašili bi Toyotu, Volkswagen Grupu, kao i trenutnog lidera Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu.

Već neko vreme se spekuliše o mogućnosti da neka kompanija kupi FCA. Prvo se dovodio u vezu sa Volkswagenom, koji je izrazio interesovanje za Alfa Romeo, potom sa kineskim Great Wallom, dok je Markione pokušao da postigne dogovor sa američkim General Motorsom.

Zbog raznih tržišnih i geopolitičkih situacija u svetu spajanje FCA i Hyundaija deluje kao najrealnija opcija za sve strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: