FIAT prelazi u ruke Hyundaija?

Južnokorejski gigant Hyundai planira da preuzme Fiat Chrysler Automobiles (FCA) grupacija tokom leta, prenose azijski mediji.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 01.07.2018.

10:45

FIAT prelazi u ruke Hyundaija?

Očekuje se da akcija FCA dožive nagli pad neposredno pred odlazak Serđa Markionea sa mesta prvog čoveka FCA, što će smanjiti ukupnu cenu grupacije.

Ključno ime u celom poslu je navodno Pol Singer, direktor Elliot Managmenta, koji poseduje akcije Hyundaija u vrednosti od milijardu dolara.

On je nedavno imenovao direktora FCA za Evropu, Bliski istok i Afriku Alfreda Altavilju za člana upravnom odbora Telekom Italije, kompanije u kojoj takođe ima većinski deo akcija.

Azijski mediji ističu da je Markione privukao pažnju Hyundaija koristeći interesovanje kineske kompanije Great Wall Motor.

Markione je prethodnih godina otvoreno pričao o želji FCA da se intergriše sa drugim velikim proizvođačem. Tokom 2015. on je pokušavao da izbori dogovor sa General Motorsom, ali je američka kompanija odbila ponudu.
Takođe, uprskog interesovanju za Alfa Romeom, nemački Volkswagen je takođe odbio ideju ujedinjenja sa FCA.

Insajderi trvde da bi bilo kakav sličan dogovor izazvao ogromne problema ovim kompanijama u Nemačkoj i Italiji, jer bi spajanje dovelo do zatvaranje brojnih fabrika.

Osim toga, VW trenutno nije spreman za ogromne poslovne dogovore dok se oporavlja od posledica "dizelgejt" afere i ulaska u vode elektrifikacije automobile.

S druge strane, spajanje FCA i kineske kompanije bi sigurno blokirao predsednik SAD Donald Tramp kroz Komitet za strane investicije.

Mnogo prihvatljivije im zvuči saradnja sa Južnom Korejom s obzirom da dve zemlje imaju i sporazom o slobodnoj trgovini.

Portparol Hyundaija Džim Treinor nije želeo da komentariše glasine, ali kao što ih nije potvrdio, nije ih ni demantovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: