Direktor dao ostavku zbog lažnih podataka o potrošnji

Prvi čovek japanskog proizvođača automobila Subaru podneo je ostavku zbog skandala u vezi sa lažnim podacima o emisiji gasova i potorišnji goriva vozila ove marke.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

16:01

Direktor dao ostavku zbog lažnih podataka o potrošnji

Subaru je utvrdio da se netačni podaci odnose na preko 1.800 automobila te marke, što je koštalo položaja direktora Jasujukija Jošinagu.

Umesto da 22. juna na godišnjem skupu akcionara japanskog proizvođača bude unapređen u predsednika upravnog odbora Subarua, kako je bilo predviđeno, Jošinaga je dao ostavku na rukovodeći položaj u kompaniji. Njega će poziciji direktora zameniti Tomomi Nakamura, potpredsednik Subarua.

Japanski proizvođač priznao je početkom juna da su njegovi zaposleni prilikom testiranja zabeležili netačne podatke o potrošnji goriva i emisiji izduvnih gasova na dvostruko više vozila nego što se to ranije mislilo.

U aprilu je objavljeno da su u pitanju 903 automobila, ali se u međuvremenu ispostavilo da je skandalom obuhvaćeno još 927 vozila. Do skandala je došlo jer su se zaposleni u fabrici Gunma prilikom merenja emisije gasova i potrošnje goriva Subaru automobila koristili nedozvoljenim metodama.

Pojedini faktori, među kojima je i vlažnost vazduha u prostoriji gde se vrše merenja, nisu bili u skladu sa standardima koje propisuju japanske vlasti, a zaposleni su čak upisivali drugačije podatke od onih koji su zaista izmereni, kako bi izbegli pitanja nadređenih zbog čega oni variraju.

Interesantno je da su podaci pritom prepravljani na bolje, ali i na lošije od izmerenih.

Naznake da su podaci Subarua o potrošnji i emisiji gasova možda netačni pojavile su se krajem 2017. kada je proizvođač priznao da su u procesu završne kontrole kvaliteta učestvovali radnici koji za to nisu obučeni. Ispostavilo se da je to bila praksa u poslednjih 30-ak godina.

Kompanija je zatim izvršila proveru zabeleženih podataka za 6.530 vozila koja su testirana u okviru završne kontrole kvaliteta od decembra 2012, dok su podaci za raniji period bili nedostupni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: