Proizvodnja Modela 3 košta Teslu 28.000 dolara

Iako Tesla ima dosta problema sa kašnjenjem proizvodnje i gubitkom novca, Model 3 je ipak vrlo profitabilan za kompaniju.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 02.06.2018.

15:50

Proizvodnja Modela 3 košta Teslu 28.000 dolara

Na osnovu izjava inženjera koji su "rasturili" Model 3 zbog nemačkih proizvođača, izgradnja jednog vozila košta oko 28.000 dolara.

To uključuje 10.000 dolara troškova same proizvodnje i 18.000 dolara troškova na materijale.

S obzirom da Tesla još uvek ne prodaje najjeftiniju verziju od 35.000 dolara, kompanija prilično profitira na svakom prodatom Modelu 3.

Taj profit se ostvaruje umnogome i zbog baterijskog pakovanja u ovom automobilu koji koristi značajno manje kobalta nego što je to slučaj kod Tesline konkurencije.

To je vrlo značajna stavka s obzirom da se zbog rasta potražnje EV automobila cena kobalna utrostručila u poslednjih 18 meseci.

Nije poznato kako je to izvedeno, ali su Tesla i Panasonic navodno otkrili način da koriste dve trećine kobalta manje nego u tradicionalnim baterijama.

Jedan od inženjera je istakao da ako Tesla dostigne planirani cilj od 10.000 jedinica nedeljno, da će Model 3 značajno povećati profitabilnost kompanije.

Međutim, postoje i stručnjaci koji sumnjaju u ove tvrdnje. Tako profesor poslovne škole Univerziteta Mičigen Erik Gordon smatra da Model 3 košta značajno više zbog drugih troškova poput proširenja fabrike, dilerske mreže, te da Tesla može da zarađuje na ovom automobilu samo ako ga prodaje za najmanje 50.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: