Evropska unija staje u kraj manipulaciji kilometražom

Evropska komisija izglasala je ove nedelje izveštaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rešenja za sprečavanje ove široko rasprostranjene prakse.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 02.06.2018.

08:50

Evropska unija staje u kraj manipulaciji kilometražom
Foto: Thinkstock

Jedan od predloga je i da se ovaj vid prevare odredi kao krivično delo u Evropskoj uniji.

Istraživanja pokazuju da ne u EU između 5-12 odsto polovnih automobila podvrgnuto smanjivanju kilometraže, dok je taj procenat van granica EU čak do 50%.

Procenjuje se da manipulacija sa kilometražom kod polovnih automobila košta EU od 5,6 do 9,6 milijardi evra godišnje, što u lancu plaćaju svi od kupca, preko trgovca do osiguranja i samog proizvođača.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vredi polovni automobil, već im brzo rastu troškovi popravake i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima, te više zagađuju.

Evropski parlament zatražio je strože mere kako bi se ove manipulacija ograničile i dao niz preporuka koje bi trebalo da smanje štetu u ovoj grani privreda.

Jedna od tih mera je i evropska baza podataka koja skuplja informacije o kilometraži vozila, redovnim čitanjima kilometraže tokom tehničkih pregleda i intergracija boljih tehničkih rešenja od strane proizvođača, poput poboljšanja kriptografske zaštite brojača kilometara i razvijanje sistema prepoznavanja manipulacije.

Parlament od država članica traži i da se prevare u vezi sa brojačima kilometara tretiraju kao kazneno delo za osobu koja traži izmenu stanja brojača i osobu koja izvrši izmenu.

Belgija i Holandija su uspostavile baze podataka u kojima se čuvaju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara, pa su ove dve zemlje skoro u potpunosti iskorenile ovaj vid prevare.

Naravno, najveći problem je u prekograničnoj prevari, pa Evropski parlament traži da se slično rešenje preslika na kompletan kontinent jer samostalne nacionalne inicijative ne mogu da spreče ovu manipulaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: