Stiže prvi BMW-ov bežični punjač za plug-in hibride

BMW će od jula kupcima i vlasnicima modela 530e iPerformance ponuditi prvi komercijalni bežični indukcioni punjač automobilskih pogonskih baterija.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2018.

08:52

Stiže prvi BMW-ov bežični punjač za plug-in hibride

GroundPad punjač razvijen je sa ciljem da, eliminacijom kablova, proces dopune baterija elektrifikovanih automobila (plug-in hibrida i čisto električnih vozila) bude pogodniji za korisnike.

Za sada je namenjen isključivo plug-in hibridnom BMW-u 530e, a u kasnijim fazama treba očekivati i bežične punjače za čisto električne automobile.
Uređaj se postavlja tamo gde vlasniku automobila najviše odgovara i funkcioniše tako što vozač doveze automobil direktno iznad punjača koji se nalazi u nivou tla.

Vozilo se navodi na tačnu poziciju pomoću uputstva na displeju multimedijalnog sistema. Kada se automobil zaustavi, vozač isključuje elektromotor na vozilu, i proces punjenja započinje automatski – nije potrebno zadavati posebne komande putem prekidača u kabini.

Da bi se baterije kapaciteta 9,4 kWh u potpunosti napunile na bežičnom punjaču, potrebno je oko 3,5 sati.
Smatra se da GroundPad punjač ima više praktičnih i estetskih prednosti u odnosu na punjenje baterija pomoću kabla. Najpre, smanjuje se mogućnost da vandali oštete kablove i drugu opremu za punjenje dok je automobil parkiran na javnoj površini.

Takođe, s obzirom da se instalacije za indukcioni bežićni punjač nalaze ispod zemlje, punjač je vizuelno moguće zamaskirati tako da izgleda poput poklopca šahta.

BMW je saopštio da će proizvodnja ovih punjača početi u julu, a najpre će biti ponuđeni putem zakupa korisnicima u Nemačkoj. Kasnije će GroundPad biti dostupan i u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i Kini.
BMW 530e je plug-in hibrid koji kombinuje 2.0 turbo benzinski motor sa električnim agregatom, ukupna snaga pogonskog sistema je 252 ks (185 kW) i 420 Nm.

Sa punim baterijama, 530e može da pređe oko 26 km koristeći isključivo električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: