Automobili će prepoznavati alkoholisanost, sami kočiti, usporavati...

Evropska komisija zahteva uvoženje 11 novih bezbednosnih sistema koji će biti obavezni za sve nove automobile od 2021. godine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

18:05

Automobili će prepoznavati alkoholisanost, sami kočiti, usporavati...

U Evropskoj komisiji smatraju da će ovi sistemi prepoloviti broj teško povređenih i poginulih (26.000 godišnje prema poslednjoj analizi) u saobraćajnim nesrećama.

Od 2010. razne mere Evropske unije su umanjile broj nesreća za 20%, ali Evropska komisija ističe da nema značajnijeg pada od 2013.

Procene su da će uvođenje ovog paketa bezbednosnih sistema spasiti oko 7.300 života i sprečiti 39.000 teških povreda između 2020. i 2030.

Jedan od sistema koji će biti obavezni je zadnja kamera, koja je već godinama dostupna kao dodatna oprema, navodno spasi oko 95 života godišnje u SAD.

Upravo su u SAD nedavno uveli sličan paket obaveznih sigurnosnih sistema kako bi povećali bezbednost na putevima. Pomenuti bezbednosni paket koji će biti obavezan u EU čine:

* Napredno sigurnosno kočenje – sistem koji automatski zaustavlja vozilo ukoliko detektuje opasnost od sudara

* Instalacija za blokadu alkohola – mogućnost postavljanja uređaja za analizu vazduha prilikom paljenja automobila, koji će onemogućiti vozače u alkoholisanjom stanju da pokrenu vozilo

* Otkrivanje pospanosti i poremećaja pažnje – detektovaće pad pažnje vozača i upozoravati ga da odmori

* Snimač podataka o nesreći – poput "crne kutije" iz aviona ovaj sistem će beležiti podatke poput brzine, lokacije i trenutka udesa

* Signal za zaustavljanje u hitnim slučajevima – automatsko treperenja svetla u slučaju opasnosti radi hitnoh zaustavljanja

* Unapređeni sigurnosni pojasevi

* Veća zona glavnog udara sa sigurnosnim staklom za veću zaštitu biciklista i pešaka prilikom udesa

* Inteligentna podrška brzine – sistem koji može da preuzme primat kako bi se ograničila brzina na osnovu prepoznavanja saobraćajnih znakova

* Pomoć pri praćenju trake – upozorava vozača ukoliko napusti svoju traku

* Veća zaštita putnika u testu bočnog udara

* Zadnja kamera ili senzori

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: