VW naručio baterije u vrednosti kompanije Tesla!

Nemački Volkswagen namerava da pokori automobilsko tržište i u sektoru električnih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.05.2018.

15:05

VW naručio baterije u vrednosti kompanije Tesla!

Gigant iz Volfsburga nije poklekao pod pritiskom i ogromnim kaznama zbog "Dizelgejt" afere već kreće u ogromnu ofanzivu.

Čelnici VW su početkom maja potvrdili na glavnoj skupštini plan o lansiranju 80 novih "plug-in" hibridnih modela do 2025. i prodaji tri miliona električnih jedinica godišnje.

Zbog toga je VW još u martu najavio kupovinu baterija u vrednosti od oko 20 miljardi evra, ali je u međuvremenu odlučio da duplira taj projekat pa je potpisao ugovor o isporuci čija je tržišta vrednost više od 40 milijardi!

Ovaj VW posao je vredan skoro koliko koliko vredi kompletna kompanija Tesla (43,4 milijarde), pionir i jedan od lidera u segmentu električnih automobila.

VW nema nameru da se tu zaustavi, spekuliše se da će u bliskoj budućnosti posao sa baterijama vredeti oko 50 milijardi evra.

Koliko je ogroman VW projekat pokazuje činjenica da nemački gigant za četiri dana proizvede više automobila nego Tesla za celu godinu.

VW je samo ove godine povećao postojeću paletu hibrida sa osam na 18 modela, dok će do 2020. imati 25 novih EV vozila.

I dok je VW jedna od najprofitabilnijih kompanija u auto industriji, Tesla, koja tokom 15 godina postojanja nijednu fiskalnu nije završila sa profitom, muči se da dostigne željeni nivo proizvodnje svog prvog modela za mase Modela 3, dok se suočava sa gubitkom keša i brojnim istragama u vezi sa bezbednošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: