Softverska greška kriva za Uberovu fatalnu nesreću?

Softverska greška je najverovatnije odgovorna za tragičnu nesreću sredinom marta u Arizoni, kada je Uberovo eksperimentalno autonomno vozilo pregazilo ženu na putu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

18:55

Softverska greška kriva za Uberovu fatalnu nesreću?

Uber je odbio da komentariše ove navode medija kako se ne bi mešao u istragu Nacionalnog odbora za bezbednost u saobraćaju (NTSB) koja još uvek traje.

Izveštaj koji prenosi Rojters (Reuters) navodi da su senzori detektovali pešaka koji prelazi ulicu, ali softver je odlučio da ne reaguje.

Ističe se da je žrtva, 49-godišnja žena, bila registrovana kao "pogrešno pozitivan" objekat, odnosno objekat koji ne predstavlja pretnju po vozilo, a u tu grupu spadaju plastične kese na sredini puta.

Ova greška u sistemu softvera je pronađena i u sistemima drugih autonomnih vozila, takođe. Uber je odmah nakon nesreće suspendovao svoj test program autonomnih vozila u Arizoni, San Francisku i Torontu, uključujući i kompanije s kojima sarađuje poput Toyote.

Nesreću istražuje bivši direktor NTSB Kristofer Hart, koji je bio na čelu istrage fatalne nesreće iz 2016. u kojoj je Teslin automobil učestvovao dok je bio uključenj autopilot sistem ovog proizvođača električnih vozila.

"Biće fatalnih nesreća, to je sigurno, ali to neće udaljiti društvo od razvoja sistema autonomne vožnje, jer je voz već napustio stanicu", čuvena je Hartova izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: