Japan želi da bude lider u elektrifikaciji automobila

Najveći japanski proizvođači automobila udružiće se kako bi ubrzali razvoj “solid-state” pogonskih baterija koje će se koristiti u budućim vozilima na struju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

11:27

Japan želi da bude lider u elektrifikaciji automobila

Nissan, Honda i Toyota sarađivaće na tehnologiji baterija budućnosti zajedno sa kompanijom Panasonic i još nekim subjektima iz Japana, saznaje Nikki Asian Review.

Cilj novoosnovanog partnerstva je razvoj novih “solid-state” baterija koje bi omogućile japanskim auto-kompanijama da postanu lideri u tehnologiji električnih vozila.

Partnerstvo je takođe podržano od strane japanske vlade, odnosno Ministarstva ekonomije i trgovine, koje će finansirati ovaj projekat sa 1,6 milijardi jena (oko 14,6 miliona dolara).

Solid-state baterije predstavljaće značajno unapređenje u odnosu na litijum-jonske baterije koje se danas masovno koriste u električnim automobilima.

Pored toga što imaju veću gustinu energije, solid-state baterije sadrže i manje komponenti, a ne koriste tečne elektrolite koji mogu da iscure. Takođe, nova vrsta baterija je bezbednija u eksploataciji, jednostavnija za proizvodnju i cenovno pristupačnija u poređenju sa litijum-jonskim baterijama.

Toyota je jedan od pionira u razvoju solid-state baterija, ali ova kompanija do sada nije uspela da primeni novu tehnologiju u svojim serijskim modelima.

Zato će cilj partnerstva japanskih kompanija biti da se unaprede performanse ovih baterija kako bi one mogle da se koriste masovno u producksijkim vozilima.

U planu je da se do 2025. razvije solid-state baterija koja će moći da pogoni električni automobil do 550 km, pre nego što se isprazni. Nakon toga, predviđeno je da do 2030. autonomija u vožnji automobila sa novim tipom baterija iznosi čak 800 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: