Posle Tesle, krenulo i Nikoli: Već naručeno 800 kamiona

Američka startap kompanija Nikola Motor, koja planira proizvodnju kamiona sa vodoničnim gorivnim ćelijama, objavila je da je proizvođač piva Anheuser-Busch naručio od njih čak 800 šlepera Nikola One.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2018.

09:16

Posle Tesle, krenulo i Nikoli: Već naručeno 800 kamiona
Nikola One - prototip

Nikola Motor, koji je nedavno podneo tužbu protiv rivala Tesla Motorsa zbog navodne "krađe" dizajna svog kamiona, preti da po broju unapred naručenih kamiona-šlepera stigne i prestigne kompaniju Ilona Maska.

Naime, Nikola je samo od jedne kompanije primio narudžbinu "tešku" 800 vozila, dok je Tesla ranije objavio da je od početka 2018. ubeležio 1.500 rezervacija za svoj kamion-šleper na struju - Tesla Semi.

Interesantno je da je pivara Anheuser-Busch, pre nego što je najavila masovnu kupovinu kamiona Nikola One, već poručila 40 primeraka električnog kamiona Tesla Semi.

Narudžbina 800 kamiona Nikola One deo je plana kompanije Anheuser-Busch da do 2025. svoju postojeću flotu kamiona-šlepera u potpunosti zameni vozilima koja za pogon koriste vodonik ili električnu energiju.

Za razliku od kamiona Tesla Semi, koji se kreće uz pomoć elektromotora i pogonskih baterija u kojima je uskladištena električna energija, Nikola One koristi vodonične gorivne ćelije kako bi u samom vozilu generisao električnu struju potrebnu za pokretanje kamiona.

Kompanija Nikola Motor za sada je predstavila prototip svog kamiona Nikola One, ali je najavila da će 2019. prikazati produkcijsku verziju tog vozila. Prve isporuke pivari Anheuser-Busch planirane su za 2020.godinu.

Nikola Motor planira da do 2028. godine širom SAD i Kanade izgradi 700 stanica za punjenje kamiona vodonikom, a Anheuser-Busch će mu pomoći u postavljanju prvih 28, od kojih će 2 biti izgrađene i puštene u rad do kraja 2018.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: