Brabham predstavio svoj prvi supersportski automobil

Nakon nekoliko tizera, Brabham je objavio fotografije i tehničke detalje modela BT62 koji je namenjen isključivo za vožnju po trkačkoj stazi, dok je “civilna” verzija, koja će moći da se koristi na javnim putevima, u pripremi.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 04.05.2018.

13:35

Brabham predstavio svoj prvi supersportski automobil

Ime Brabham dugo se vezivalo samo za Formulu 1, gde je ovaj tim svojevremeno imao zapažene uspehe. Sada je pred nama prvi supersportski model koji nosi ovu legendarnu oznaku.

Brabham BT62 je automobil koji je konstruisan za trkačku stazu, a proizvođač je najavio i produkcijski model koji će moći da se koristi u svakodnevnom saobraćaju.
Karoserija vozila izrađena je od ugljeničkih vlakana i ima agresivan, aerodinamičan oblik sa velikim prednjim spliterom i masivnim krilom zadnjeg spojlera koji dominira tim delom automobila.

Brabham je saopštio da BT62 ima masu od svega 972 kg, dok sila prijanjanja (downforce) iznosi čak 1.200 kg.
Za pogon je upotrebljen atmosferski 5.4 litarski V8 koji proizvodi 710 ks (552 kW) i 667 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Performanse nisu saopštene, ali ako se ima u vidu mala masa automobila, uz ovako snažan motor, one su svakako impresivne.

BT62 ima keramičke kočnice iz Formule 1 i opremljen je Michelin slik pneumaticima.
Trkački orijentisan kokpit, u kome ima mesta za vozača i suvozača, dizajniran je u minimalističkom stilu. Upravljač je karakterističan za ovu vrstu automobila, a ispred vozača nalazi se digitalna instrument tabla.

Unutrašnjost kabine presvučena je Alcantarom i materijalom od ugljeničkih vlakana.
Brabham planira da napravi svega 70 primeraka modela BT62 u čast 70. rođendana kompanije. Prvih 35 nosiće boje trkačkih bolida osnivača, legendarnog Džeka Brabama, koji je preminuo 2014. godine.

Automobili će se izrađivati u Brabamovoj domovini, Australiji. Početna cena BT62 iznosi milion funti, bez uračunatog poreza.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: