Krosoveri "ubijaju" sedane: Otpuštaju polovinu radnika?

Zbog pada tražnje za modelom Chevrolet Cruze, General Motors razmatra opciju smanjenja broja zaposlenih u pogonu u kome se izrađuje ovaj kompaktni sedan.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

13:29

Krosoveri
Chevrolet Cruze

Prodaja limuzina na mnogim svetskim tržištima je u padu, najčešće na račun rasta krosover i SUV modela.

Među vozilima koji su pogođeni ovim trendom je Chevrolet Cruze sedan, koji se izrađuje u fabrici Lordstaun u Ohaju.

Kako prenosi CNBC, pozivajući se na podatke Autodata, prodaja klasičnih putničkih automobila u 2018. u SAD je opala za 13,2 odsto, dok je zabeležen rast kupovine kamioneta, krosovera i SUV vozila.

U isto vreme, prodaja modela Cruze smanjena je za čak 28% u odnosu na isti period 2017. Inače, u 2017. godini Chevrolet je prodao 184.000 primeraka ove kompaktne limuzine. Zbog smanjenog interesovanja kupaca, General Motors je tokom 2017. već ukinuo treću smenu u fabrici u Ohaju.

U ovom pogonu izrađuje se samo model Chevrolet Cruze, pa postoji bojazan da će mnogi radnici ostati bez posla. Spominje se da bi njih oko 1.500 moglo da ostane bez svojih radnih mesta. Sada je u Lordstaunu zaposleno oko 3.000 radnika.

Tržište trenutno nije naklonjeno limuzinama, koje poput nekih drugih automobilskih klasa gube bitku sa krosoverima i SUV vozilima.

Nedavno su se pojavile glasine da General Motors čak razmatra ukidanje pojedinih limuzinskih modela, među kojima je Chevrolet Impala, ali i spomenuti Cruze. GM je odbacio ove glasine, ali će od polovine juna najverovatnije preći sa dve na samo jednu smenu u fabrici Lordstaun.

Proizvođače koji se oslanjaju na sedane treba da zabrine još jedan podatak. Naime, kako prenosi CNBC, čak 66,9% porodica u SAD koje već poseduju krosover ili SUV, planiraju da kao drugi automobil takođe kupe krosover.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: