Mercedes bez odgovora na Audi A1 i MINI

Mercedes i dalje nema u planu potkompaktne modele, manje od hečbeka A klase.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 13.04.2018.

12:27

Mercedes bez odgovora na Audi A1 i MINI
Mercedes A klase za 2018.

Nemački proizvođač neće iskoristiti mogućnost da svoju novu mehaničku platformu sa prednjim pogonom upotrebi za razvoj nove, manje kategorije vozila koja bi u gami zauzela mesto ispod familije A klase, potvrdio je u razgovoru za Top Gear prvi čovek Mercedesa, Diter Ceče.

To znači da Mercedes ipak neće krenuti stopama BMW-a, koji je razvio platformu za modele sa prednjim pogonom i koju pored kompaktnih vozila bavarske kompanije koristi i brend MINI (takođe u vlasništvu BMW).

Iako je još jedan premijum proizvođač iz Nemačke – Audi, kupcima već ponudio potkompaktni model (A1), ovaj autombil neće u dogledno vreme dobiti konkurenta sa "trokrakom zvezdom".
Audi A1 Sportback iz 2015.
Odluku Mercedesa da se ne takmiči sa MINI modelima ili Audijem A1, Ceče obrazlaže strahom da bi se time naudilo imidžu brenda. Osim toga, jurnjava za većim rastom proizvodnje u tako malom automobilskom segmentu ne bi donela značajniji profit kompaniji.

Mercedes je svojevremeno ipak bio prisutan na tržištu i sa manjim modelima, s obzirom da su prve dve generacije A klase po koncepciji i dimenzijama pripadali potkompaktnom segmentu vozila.

To se promenilo 2012. lansiranjem 3. generacije u formi kompaktnog hečbeka, a utabanim stazama prethodnika nastavila je i nova, 4. generacija ovog modela.
Mercedes A klase 2. generacije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: