Magneti Marelli postaje nezavisan od FCA

FIAT Chrysler Automobiles (FCA) sprema se da odvoji svoj sektor za proizvodnju delova Magneti Marelli u posebnu firmu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

16:50

Magneti Marelli postaje nezavisan od FCA

Brend star 99 godina je podređen FIAT-u od 1967. godine, a procenjuje se da vredi između 4,4 i 6 milijardi dolara.

FCA će tako nastaviti sa trendom davanja nezavisnosti svojim brendovima poput agrikulturnog CNH Industrial (2011) i Ferrarija (2016), što će usmeriti proizvodni portfolio koji uključuje još nekoliko sektora poput specijalista za robotiku Comau.

"Odvajanje će doneti dodatnu vrednost akcionarima FCA, dok će obezbediti operativnu fleksibilnost neophodnu Magneti Marelliju za strateški rast u narednim godinama. Odvajanje će takođe omogućiti FCA dodatni fokus na svoje jezgro i istovremeno poboljšati kapitalnu poziciju", saopštio je direktor FCA Serđo Markione.

Odvajanje Magneti Marellija će biti predstavljeno kao deo petogodišnjeg plana FCA koji počinje u junu.

Akcije će biti podeljene među trenutnim akcionarima FCA, izaći će na milanskoj berzi, a kompletan proces će biti završen do kraja ove ili početkom 2019. godine.

Prethodnih nekoliko godina Magneti Marelli je često bio na meti drugih kompanija za preuzimanje, poslednji konkretan potez pravio je Samsung Electronics 2016, ali je posao propao jer je gigant iz Južne Koreje želeo samo jedan deo, a ne celu kompaniju.

Magneti Marelli trenutno ima oko 43.000 zaposlenih u 19 zemalja, a snabdeva FCA komponentama rasvete, pogona i elektronike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: