Aston Martinov SUV samo na benzin: Dizel je mrtav

Prvi Aston Martinov SUV imaće samo pogon sa benzinskim agregatom, uprkos tome što je automobil najavljen kao električni koncept.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.04.2018.

16:34

Aston Martinov SUV samo na benzin: Dizel je mrtav
Aston Martin DBX Concept

Aston Martin Verakai će se na tržištu pojaviti sledeće godine, kao konkurencija Bentley Bentaygi, Lamborghini Urusu, te takođe debitantima Rolls-Royce Cullinanu i prvom Ferrarijevom SUV koji još uvek nema zvaničan naziv.

Verakai je najavljen još 2015. kao električni koncept DBX, ali Aston Martin je u međuvremenu promenio planove.

Direktor kompanije Endi Palmer je rekao da nema planova da Verakai ima električni pogon, uprkos aktuelnom svetskom trentu u automobilskoj industriji.

Bentley je prvi ultrapremijum proizvođač koji je lansirao SUV, Bentayga se pojavila 2016 sa 12-cilindarskim benzincem, ali je u međuvremenu dobila dizelski agregat (prvi u istoriji kompanije), te plug-in hybrid.

"Već dugo imam uverenje da je život dizela ograničen. Konačno, on je mrtav. Kod hibrida problem su dodatna težina i trošak dve tehnologije. To je verovatno praktičan temelj, ali nama nije potreban", rekao je Palmer.

Verakai će verovatno pokretati V8 i V12 turbobenzinci iz AMG-a,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: